Preview: GP van Abu Dhabi

27 november 2015 — De GP van Abu Dhabi wordt net als vorig seizoen de seizoensafsluiter van het jaar 2015. In tegenstelling tot vorig jaar is de wereldkampioen wel reeds bekend. Toch kijken we opnieuw uit naar de GP van Abu Dhabi. Zal Nico Rosberg, na winst in Mexico en Brazilië, er opnieuw in slagen om wereldkampioen Lewis Hamilton te verslaan? Of kan Ferrari nog eens stunten door Mercedes de overwinning af te nemen?

image
15 maart 2015, toen begon het seizoen 2015 in Australië. Acht maanden, achttien races en 18 landen verder, zijn we aangekomen aan de laatste Grote Prijs van het seizoen. Voor de laatste race van het seizoen gaan we naar Abu Dhabi, waar er geracet wordt op het Yas Marina Circuit.

Het 5 554 meter lange circuit in de Verenigde Arabische Emiraten is gekend door zijn speciale pitstraat. Deze gaat immers onder het circuit door. Daarnaast bevat het circuit ook een hotel en de laatste sector van het circuit rijdt langs de haven van Yas Marina.

Het circuit dat gebouwd is op een door de mens aangelegd eiland, kent twee snelle eeste sectoren. Sector twee bevat twee lange rechte stukken, waar de DRS-zones bevinden. De laatste sector is een technische sector, waar een goede balans en de aerodynamica van de wagen belangrijk is. Het wordt dus moeilijk voor de teams om de goede set-up te vinden.

Wat nog kenmerkend is aan de GP van Abu Dhabi is dat de race gehouden wordt bij valavond. De race wordt dus gestart met de zon laag boven de horizon en naarmate de race vordert, wordt het alsmaar donkerder. De temperatuur tijdens de race verandert dus dramatisch. Een daling van vijftien graden is gebruikelijk tijdens de race.

Op het circuit van Yas Marina, dat op vrijdag meestal erg vuil is, zullen de teams gebruik kunnen maken van de zachte en superzachte banden van Pirelli.

De GP van Abu Dhabi staat sinds 2009 op de kalender. Sebastian Vettel won de race al drie keer. Lewis Hamilton won in Abu Dhabi reeds twee keer. Verder won Kimi Räikkönen de editie van 2012.

Het is geen verrassing dat het weer in Abu Dhabi schitterend wordt dit weekend. Het hele weekend lang worden er temperaturen voorspeld tegen de dertig graden met zon.

Tijdsschema GP van Abu Dhabi:
- vrijdag 27 november: 10:00 - 11:30: Eerste vrije training
- vrijdag 27 november: 14: 00 - 15:30: Tweede vrije training
- zaterdag 28 november: 11:00 - 12:00: Derde vrije training
- zaterdag 28 november: 14:00 - 15:00: Kwalificatie
- zondag 29 november: 14:00: Race

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België