logo
 

Preview: GP van Abu Dhabi

23 november 2018 — Hier zijn we dan. Twintig races gereden, beide wereldtitels die naar Mercedes gaan en enkele bekende gezichten die zich klaarmaken om de Formule 1 vaarwel te zeggen: de GP van Abu Dhabi, de laatste van 2018.


Het is al het vijfde jaar op rij dat het Yas Marina circuit het afsluitende circuit is van het seizoen. En de rijders genieten zeker van de laatste GP van het seizoen, die onder zonsondergang wordt gereden, wat een extra uitdaging vormt.

Hoewel Lewis Hamilton en Mercedes wereldkampioen zijn geworden, zijn er nog een aantal dingen om naar uit te kijken. Zo moeten er nog een aantal plaatsen in het kampioenschap beslist worden, zijn er nog gevechten binnen éénzelfde team en natuurlijk is er ook nog de prestige van het winnen van de laatste race. De teams proberen met een goed gevoel het seizoen af te sluiten om vol goede moed aan 2019 te beginnen.

Sebastian Vettel en Lewis Hamilton, inderdaad de twee rijders die het seizoen 2018 vorm gaven, zijn ook de absolute koningen van Abu Dhabi, met elk drie overwinningen. Maar het is Mercedes die de bovenhand lijkt te hebben van de Italianen. Het team gaat immers dit weekend op zoek naar een vierde opeenvolgende 1-2 in Abu Dhabi. Daarbij komt ook nog kijken dat Ferrari nog nooit op Yas Marina won.

Enkele leuke statistieken:

- Mocht Hamilton winnen, dan is het zijn elfde overwinning van het seizoen, een evenaring van 2014, toen er wel twee races minder waren. Daarnaast kan hij voor de zeventiende keer op het podium staan in 2018, wat een evenaring zou zijn van 2015 en 2016.

- Mocht Bottas dit weekend niet winnen, dan wordt hij de eerste Mercedes-rijder die niet kon winnen in een seizoen tijdens het hybride-tijdperk. De laatste rijder die niet kon winnen voor Mercedes was Michael Schumacher in 2012.

- Ricciardo start in Abu Dhabi zijn 150ste GP, maar dat is nog niet alles. Het wordt ook zijn 100ste en laatste voor Red Bull. Daarmee is hij de derde langst-gediende rijder bij Red Bull, na Mark Webber (129) en Vettel (113).

- De teamgenoot van Ricciardo, Max Verstappen, heeft nog één kans om de jongste polesitter te worden in de geschiedenis van de Formule 1. Verstappen is tijdens de kwalificatie voor de GP van Abu Dhabi 17 dagen jonger dan toen Vettel zijn eerste pole veroverde in 2008.

- Het wordt de laatste race voor Fernando Alonso, zijn 311ste, waarmee hij tweede staat in de lijst van meeste races, na Rubens Barrichello met 322 races. De Spanjaard start aan het weekend met 84 races zonder podium en 109 races zonder overwinning. Dat laatste is geleden van de GP van Spanje in 2013.

- Bij McLaren zeggen ze ook vaarwel aan hun tweede rijder, Stoffel Vandoorne, die binnen enkele weken aan de slag gaat bij de Formule E.

De GP van Abu Dhabi staat sinds 2009 op de kalender en is het perfecte voorbeeld van een modern F1-circuit. Er worden topsnelheden van 325 km/uur gehaald, met een gemiddelde snelheid van 190 km/uur. Naast negen rechtse en twaalf linkse bochten is een belangrijk kenmerk dat er tegen de wijzers van de klok in wordt gereden. Daarnaast is deze GP één van de langste en meest veeleisende races, waar mooie gevechten gegarandeerd zijn.

Pirelli neemt dit weekend de superzachte, ultrazachte en hyperzachte banden mee naar Abu Dhabi.

Zoals gewoonlijk wordt het in Abu Dhabi tropisch warm met temperaturen rond 30 graden, veel zon en een gematigde wind.

Tijdsschema GP van Abu Dhabi (Belgische tijd):
- Vrijdag 23 november 10:00 - 11:30: Eerste vrije training
- Vrijdag 23 november 14:00 - 15:30: Tweede vrije training
- Zaterdag 24 november 11:00 - 12:00: Derde vrije training
- Zaterdag 24 november 14:00 - 15:00: Kwalificatie
- Zondag 25 november 14:10: Race

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België