Preview: GP van Australië

12 maart 2015 — Eindelijk is het zover! Gedaan met wachten, want dit weekend zien we de nieuwe Formule 1 bolides voor het eerst in actie in Australië. Dit weekend zullen we zien hoe de teams zich verhouden ten opzichte van elkaar. Er wordt verwacht dat Mercedes nog steeds een voorsprong heeft op de rest van het veld, maar wat gebeurt er achter Mercedes? Daarnaast zien we ook een aantal rijders voor het eerst met hun nieuwe team rijden. Verder is er veel aandacht voor de jongste rijder ooit, Max Verstappen.

image
De GP van Australië is al sinds 1996 de seizoensopener, met uitzondering van 2006 en 2010 toen het seizoen startte in Bahrein. En zeg nou zelf, de samenstellers van de kalender kunnen toch geen betere openingsrace bedenken dan die van Australië.

Het rustige Albert Park wordt speciaal omgebouwd tot een Formule 1 circus, waar men zo’n twee maanden op voorhand mee bezig is. Enkele openbare wegen worden samengevoegd met permanente delen van het circuit. Komende zondag zullen de rijders 58 ronden afleggen op het circuit van Albert Park. Het circuit meet exact 5503 meter, dat cirkelt om het meer van Albert Park. De rijders mogen ook dit jaar twee keer hun DRS gebruiken, wanneer ze binnen de seconde rijden van een concurrent. Ze mogen DRS gebruiken op het rechte stuk langs start en finish en nogmaals na de eerste chicane.

Vorig jaar was het jaar waarin er veel technische aanpassingen waren aan de Formule 1. Het nieuwe reglement blijkt voordelig te zijn voor de teams die aangedreven worden door een Mercedes-krachtbron. In Australië kwam meteen al het bewijs, want Nico Rosberg won de Grote Prijs. Daniel Ricciardo kon wel meestrijden met de Mercedes, maar werd achteraf gediskwalificeerd. Daardoor stond McLaren met beide rijders op het podium.

Dit jaar is het vooral uitkijken naar de rijders die bij een nieuw team zijn aangekomen. Zo is het uitkijken naar de prestatie van Max Verstappen. Zal de jongeling de verwachtingen waar maken? Verder loopt Sebastian Vettel ook in de kijker. De Duitser is nieuw bij Ferrari en zal vastberaden zijn om een goede eerste indruk te maken bij de Scuderia.

Tot wat zal McLaren-Honda in staat zijn op het circuit van Australië? De wintertests verliepen niet al te best voor het team. Daarbij komt ook nog het mysterieuze ongeval van Fernando Alonso kijken. Kevin Magnussen zal voor deze ene keer plaatsnemen in de McLaren. De situatie van McLaren is vergelijkbaar met deze van Red Bull vorig seizoen. Toen had Red Bull ook geen goede winter. Maar toen reedt Daniel Ricciardo, weliswaar niet volgens het reglement, naar het podium in zijn thuisland. Het zal in ieder geval niet van een leien dakje lopen voor Jenson Button en Kevin Magnussen.

Er zijn niet enkel vraagtekens bij McLaren, maar ook bij Manor zullen er nog veel twijfels zijn. Zal het team wel de 107% regel halen? Het is in ieder geval al een serieuze prestatie dat het team kan deelnemen aan de GP van Australië. Het is nu aan Will Stevens en Roberto Merhi om te tonen dat Manor het waard is om op de grid te staan.

Als laatste wordt er ook met grote ogen gekeken naar Sauber. Zal Giedo Van der Garde dan toch rijden in een Sauber? De Nederlander is in ieder geval van mening dat hij recht heeft op het zitje. Sauber vindt het aan de andere kant dan weer gevaarlijk om Van der Garde te laten rijden. In de ogen van Sauber rijden Felipe Nasr en Marcus Ericsson gewoon voor Sauber in Australië. Sauber ging in beroep tegen de uitspraak van de rechters dat Van der Garde moet rijden in Melbourne. Het raakte bekend dat Sauber geen gelijk haalt en dat wil zeggen dat Giedo Van der Garde een kans maakt om dit weekend te racen voor Sauber. Het is nu nog afwachten wat de beslissing zal zijn van Sauber. Wordt vervolgd…

Pirelli heeft gekozen om de medium en zachte band te gebruiken op het Albert Park circuit.

Op het moment van schrijven zijn de weersvoorspellingen voor dit weekend goed. Er wordt in ieder geval geen regen voorspeld. Op vrijdag wordt het, volgens de voorspellingen, 22 graden in Melbourne. Op zaterdag stijgt de temperatuur naar 30 graden, en op zondag zou het opnieuw wat dalen naar zo’n 20 graden en is er kans op meer bewolking.

Tijdschema GP van Australië, Belgische tijd:
- Vrijdag 13 maart:
      2 u 30 - 4 u 00: Eerste vrije training
      6 u 30 - 8 u 00: Tweede vrije training
- Zaterdag 14 maart:
      4 u 00 - 5 u 00: Derde vrije training
      7 u 00 - 8 u 00: Kwalificatie
- Zondag 15 maart:
      6 u 00: Race

Het wordt dus vroeg opstaan dit weekend om de start van het nieuwe seizoen live mee te maken!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België