Preview: GP van Australië

17 maart 2016 — De rijders en teams staan te popelen, de sociale media staan op ontploffen... Het nieuwe Formule 1 seizoen gaat beginnen!


Er is maar één grote vraag: krijgen we opnieuw een jaar van dominantie van Mercedes of weet een ander team de wereldtitel weg te kapen? Hoe dan ook: het seizoen 2016 zal meer dan anders in de schaduw staan van het seizoen 2017 wanneer er voor het eerst sinds 2014 opnieuw grote reglementswijzigingen zullen plaatsvinden.

Traditioneel start het nieuwe Formule 1 seizoen in Australië, waar er geracet wordt in het Albert Park in Melbourne. Voor de rijders is het altijd uitkijken naar Australië, niet alleen omdat dan het seizoen echt van start gaat, maar ook omdat het circuit hoog aangeschreven staat bij de rijders.

Net zoals altijd in Melbourne mogen de rijders twee keer gebruik maken van DRS (langs start en finish en na de eerste chicane). De regel blijft nog steeds dat de rijder binnen de seconde van zijn voorganger moet zitten om het DRS-systeem te gebruiken tijdens de race. Het 5 303 meter lange circuit is een half stratencircuit te noemen. Het loopt langs en in het mooie Albert Park. Op zondag zullen er 58 ronden worden afgelegd.

Wat iedereen zich afvraagt is: zal Mercedes ook het seizoen 2016 domineren? De andere teams zullen in ieder geval er op gebrand zijn om Mercedes eindelijk te kunnen verslaan. Alle ogen zijn vooral gericht op Ferrari, de grootste kanshebber om Mercedes het leven zuur te maken. De Scuderia slaagde er immers vorig seizoen in om het Mercedes af en toe moeilijk te maken. Vele fans hopen alvast dat Ferrari erin geslaagd is om Mercedes bij te benen.

Op vlak van techniek is er weinig veranderd bij de wagens. De grootste verandering kwam er in de opzetting van het raceweekend met name tijdens de kwalificatie. In Q1, Q2 en Q3 zullen er na respectievelijk zeven, zes en vijf minuten om de anderhalve minuut een rijder afvallen (lees: Nieuwe kwalificatieregels ).

Verder beschikken de rijders tijdens een weekend over drie verschillende bandencompounds van Pirelli(naast de regenbanden). Dit werd ingevoerd om de diversiteit in strategieën te vergroten. Daarnaast kwam Pirelli ook nog met een nieuw type banden, de ultrasofts. Deze band is vooral bedoeld voor de stratencircuits maar wordt in Melbourne nog niet gebruikt. Om te weten te komen welke keuzes de rijders hebben gemaakt wat betreft de banden van Pirelli, lees: Bandenkeuzes Australië.

Wie er zondag voor het eerst op de grid zullen staan zijn de volgende rijders: Rio Haryanto, Pascal Wehrlein en Jolyon Palmer. Rio Haryanto is de meest verrassende naam. De Indonesiër gaat aan de slag bij Manor, dat vanaf dit seizoen met een Mercedes krachtbron rijdt. Ook Pascal Wehrlein, beschermeling van Mercedes, mag zijn kunsten tonen bij Manor.  Jolyon Palmer maakt eindelijk zijn F1-debuut na een jaar aan de kant te hebben gestaan bij Lotus, de voorloper van het huidige Renault F1 team.

Ook bij Renault komt Kevin Magnussen terug op de grid te staan. De Deen wist de plaats van Pastor Maldonado over te nemen en krijgt een nieuwe kans om Formule 1 te rijden. En er is nog een rijder die terug keert van weg geweest. Esteban Gutierrez kan aan de slag bij Haas.

Kan Ferrari met Sebastian Vettel Mercedes verslaan? Of gaat een derde hond lopen met het been? Wat valt er te verwachten van Haas, de Amerikaanse F1-renstal die in Melbourne debuteert? Kan Williams eindelijk eens een race winnen? Wat kan Red Bull met de Renault krachtbron en met de samenwerking met Aston Martin? Tot wat is Force India in staat? Wat doet Max Verstappen tijdens zijn tweede seizoen? Hoe zal Renault het doen met twee vrij onervaren rijders? Met al deze vragen zetten we het nieuwe seizoen in!

Wij van F1Journaal.be wensen je alvast veel kijkplezier dit seizoen!

Tijdsschema GP van Australië:
- Vrijdag 18 maart 2016 02:30 - 04:00: eerste vrije training
- Vrijdag 18 maart 2016 06:30 - 08:00: tweede vrije training
- Zaterdag 19 maart 2016 04:00 - 05:00: derde vrije training
- Zaterdag 19 maart 2016 07:00 - 08:00: kwalificatie
- Zondag 20 maart 2016 06:00: Race

Profiteer van grote kortingen tijdens Black Friday !!!

Black Friday 2020Black Friday 2020

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België