logo
 

Preview: GP van Azerbeidzjan: Baku is nog smaller geworden

23 juni 2017 — Op het stratencircuit van Bakoe in Azerbeidzjan vindt dit weekend de achtste race van het seizoen 2017 plaats. Vorig jaar werden er snelheden bereikt boven 360 km/uur, waardoor al snel duidelijk is dat McLaren-Honda opnieuw in het nadeel is. Vooraan wordt het hopelijk weer duimen en vingers aflikken met een strijd tussen Mercedes en Ferrari.


De GP van Azerbeidzjan is de jongste GP van de kalender. De eerste editie vond vorig jaar plaats en verwacht wordt dat de race in het historie-arme Bakoe niet lang op de kalender blijft staan. Vorig jaar bestond er zelfs twijfel over het circuit. Als je naar de heuvel kijkt langs het kasteel in het oude gedeelte van de stad, is de twijfel snel duidelijk: wat komt de Formule 1 hier zoeken? Dat deel van het circuit is immers enorm smal. Met de bredere wagens wordt het dit jaar nog een grotere uitdaging.

Ondanks dat de race niet in de smaak viel bij de fans, zijn de rijders wel te spreken over de lay-out van het stratencircuit. De combinatie van het trage gedeelte met de lange rechte stukken valt in de smaak bij de rijders. Het circuit is iets meer dan zes kilometer lang, waardoor er op zondag 51 ronden worden afgelegd. Er zijn twee DRS-zones, langs start en finish en na bocht twee.

Vorig jaar won Nico Rosberg op dominante wijze, nadat Lewis Hamilton het al niet voor elkaar kreeg tijdens de kwalificatie. Ook tijdens de race kon de Brit zich niet naar het podium rijden, mede door een probleem die hij zelf niet opgelost kreeg.

Het stratencircuit van Bakoe is niet meteen het makkelijkste circuit. Voor Stoffel Vandoorne, Esteban Ocon en Lance Stroll wordt het op vrijdag de eerste kennismaking met het circuit. Het wordt dus een uitdaging voor hen om het circuit onder de knie te krijgen.

Bij Renault blijven ze de druk opvoeren op Jolyon Palmer. De Brit heeft na zeven races nog steeds geen punten gescoord voor het Franse team. Een elfde plaats was het hoogst haalbare tot nog toe. Om zichzelf in een beter beeld te brengen bij Renault zal Palmer dit weekend één plaats beter moeten doen. Ook Marcus Ericsson, Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne zijn nog op zoek naar hun eerste punt van het seizoen, ook al lijkt de kans klein dat die laatste twee dit weekend een kans maken op punten. De Honda-krachtbron krijgt een kleine update, waardoor beide rijders vijftien startplaatsen straf krijgen. Ook de lange rechte stukken zorgen ervoor dat punten in Azerbeidzjan ver weg lijken.

Pirelli neemt dit weekend de superzachte, zachte en medium banden mee.

Het belooft een zonnig en warm weekend te worden in Bakoe. Het hele weekend lang klimmen de temperaturen naar de dertig graden, zonder neerslag.

Tijdsschema GP van Azerbeidzjan (Belgische tijd):
- Vrijdag 23 juni 11:00 - 12:30: Eerste vrije training
- Vrijdag 23 juni 15:00 - 16:30: Tweede vrije training
- Zaterdag 24 juni 12:00 - 13:00: Derde vrije training
- Zaterdag 24 juni 15:00 - 16:00: Kwalificatie
- Zondag 25 juni 15:00: Race

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België