Preview: GP van Azerbeidzjan

26 april 2019 — De vierde race, de GP van Azerbeidzjan, wordt gezien als één van de meest uitdagende en onvoorspelbare races van het seizoen. Slaagt Mercedes erin om voor de vierde keer op rij een 1-2 binnen te halen of kan Ferrari eindelijk haar favorietenrol van uit de wintertesten waarmaken?


Twee weken terug won Lewis Hamilton de 1000ste race in China, waardoor de Brit voor het eerst dit seizoen als leider van het kampioenschap aan een GP start. De regerend wereldkampioen heeft een voorsprong van zes punten op zijn teamgenoot, Valtteri Bottas. Door de drie 1-2 resultaten voor Mercedes heeft het team al een voorsprong van 57 punten op Ferrari, die de nodige problemen kende na veelbelovende wintertesten. Toch is de stand in het kampioenschap niet zo’n betrouwbare indicator voor hoe één van de meest onvoorspelbare races kan verlopen. De GP van Azerbeidzjan staat immers gerelateerd aan een overvloed aan opwinding en spanning.

Hoewel het Baku City Circuit een stratencircuit is, wordt het circuit gekenmerkt door de combinatie van het smalle en bochtige gedeelte van de oude stad aan de ene kant, met de lange en erg snelle secties met wijde boulevards van de moderne wijken van de hoofdstad van Azerbeidzjan aan de andere kant.

Die combinatie betekent dat rijders niet alleen hoge topsnelheden zullen halen op het lange rechte stuk van maar liefst 2,1 km lang, maar ook dat ze hun wagens door de middeleeuwse straten - die minimaal slechts 7,6 meter breed zijn - moeten weten wringen.

Het mag dan ook duidelijk zijn waarom deze race een grote uitdaging vormt voor de teams: het wordt zoeken naar de perfecte afstelling. Ook al spreken we over een stratencircuit, toch vraagt het circuit in Bakoe voor een afstelling met lage downforce. Je wilt immers het maximale uit de lange rechte stukken halen. De perfecte balans zal echter gevonden moeten worden tussen die maximale topsnelheid en de vraag naar een flexibele bolide tijdens de trage bochtencombinatie van de oude stad.

Leuke weetjes:
- De GP van Azerbeidzjan staat sinds 2016 op de kalender, ook al stond die race toen onder de naam van ‘GP van Europa’. Geen enkele rijder won de race dan ook meer dan één keer. Nico Rosberg won de eerste race, Daniel Ricciardo in 2017 en Lewis Hamilton won afgelopen jaar.

- Sergio Pérez is de enige rijder die meerdere keren op het podium stond. De Mexicaan werd derde in 2016 en deed vorig jaar hetzelfde.

- In 2017 brak die andere Racing Point-rijder, Lance Stroll, het record van jongste rookie-rijder op een F1-podium nadat hij derde werd. De Canadees was maar 18 jaar en 239 dagen oud. Zijn derde plaats tijdens de GP van Azerbeidzjan voor Williams blijft tot op vandaag zijn enige podium.

- Vorig jaar zagen we Charles Leclerc indruk maken in de Sauber met zijn beste resultaat van zijn debuutseizoen. De Monegask werd zesde nadat hij als dertiende startte.

- Nico Rosberg is de enige polesitter die op het podium wist te finishen.

- Op het circuit van Bakoe wordt er het vaakst ingehaald. In 2017 waren er 42 inhaalmanoeuvres op het circuit, terwijl dat er in 2018 50 waren.

- Vorig jaar werd aan de finishlijn een maximale snelheid van 344,4 km/uur gemeten door Daniel Ricciardo in de Red Bull.

De weersvoorspellingen in Bakoe blijven het hele weekend consistent, zonder kans op regen. Het wordt wel gedeeltelijk bewolkt met zo’n 17 graden als maximale temperatuur.

Tijdsschema GP van Azerbeidzjan:

- Vrijdag 26 april 11:00 - 12:30: Eerste vrije training
- Vrijdag 26 april 15:00 - 16:30: Tweede vrije training
- Zaterdag 27 april 12:00 - 13:00: Derde vrije training
- Zaterdag 27 april 15:00 - 16:00: Kwalificatie
- Zondag 28 april 14:10: Race

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België