Preview: GP van Bahrein: F1-debuut voor Stoffel Vandoorne

01 april 2016 — De tweede Grote Prijs van het seizoen wordt op het Bahrain International Circuit in Sakhir verreden. Het is vooral uitkijken naar het debuut van landgenoot Stoffel Vandoorne in de Formule 1. De Belg vervangt Fernando Alonso die niet goedgekeurd werd door de artsen om te racen.


De Grote Prijs van Bahrein staat al sinds 2004 op de kalender. We kunnen dus stilaan gaan spreken van een klassieker. Het circuit ligt in het midden van de woestijn waardoor het een heel anders circuit is als Melbourne Park waar twee weken geleden werd gereden. Het circuit kent vier lange rechte stukken, waardoor het circuit belastend is voor de remmen. Daarnaast is een goede krachtbron ook van belang. De wind heeft in het verleden ook een belangrijke factor gespeeld, wat ook nog een aandachtspunt is voor dit weekend.

Het circuit in de woestijn heeft, zoals vele circuits op de kalender, twee DRS-zones. Zoals steeds is er een DRS zone langs start en finish. De tweede DRS-zone is er tussen bochten tien en elf. Het circuit is in totaal 5 412 meter lang, waardoor er op zondag 57 ronden worden gereden. Een belangrijk punt op het circuit is de eerste bochtencombinatie. Daar moet er immers hard geremd worden en dat zorgt vaak voor spektakel. Herinnert u zich nog het geweldig duel tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg in 2014 waar de twee rijders het elkaar moeilijk maakten in deze eerste bochten?

Vorig jaar zagen we Lewis Hamilton de Grote Prijs van Bahrein winnen. Zijn overwinning kwam nooit in gevaar, hoewel Kimi Räikkönen op het eind wel nog dichtbij kwam nadat hij een andere strategie had gekozen. De Fin eindigde tweede, zijn beste resultaat van het seizoen. Nico Rosberg vervolledigde het podium.

Dit weekend krijgen we, deels onverwacht, een debutant in de Formule 1: Stoffel Vandoorne. De jonge Belg is opgeroepen door McLaren om Fernando Alonso te vervangen. De Spanjaard maakte in Australië een zware crash en werd op donderdag niet goedgekeurd om aan het weekend te beginnen.

Verder is het ook belangrijk te melden dat het kwalificatiesysteem, dat in Australië felle kritiek kreeg, gewoon verder wordt gebruikt. De vraag is nog maar als het komende zaterdag spannender wordt.

Daarnaast is het ook uitkijken naar wat Ferrari kan doen. In Australië reden ze in het begin van de race op kop, maar door een verkeerd gekozen strategie wist Nico Rosberg toch nog te winnen. Ferrari hoopt om dit weekend alles wel goed te hebben wat betreft de strategie.

Tijdens het raceweekend zullen we, net zoals in Australië, de medium, zachte en superzachte banden van Pirelli zien.

Op donderdag regende het nog in Sakhir, maar voor de rest van het weekend wordt er droog weer voorspeld. De temperaturen overdag klimmen boven de 25 graden, maar tijdens de race wordt er zo’n 20 graden voorspeld aangezien de race in de avond wordt afgewerkt.

Tijdsschema GP van Bahrein:
- Vrijdag 1 april: 13:00 - 14:30: Eerste vrije training
- Vrijdag 1 april: 17:00 - 18:30: Tweede vrije training
- Zaterdag 2 april: 14:00 - 15:00: Derde vrije training
- Zaterdag 2 april: 17:00 - 18:00: Kwalificatie
- Zondag 3 april: 17:00: Race

Speel mee met het Grosser Preis der Steiermark Spel: Minimaal 500 Euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België