Preview: GP van Bahrein

05 april 2018 — Na een machtsvertoning van Lewis Hamilton tijdens de kwalificaties van de GP van Australië, de eerste race van het seizoen, ging Sebastian Vettel toch met de overwinning naar huis nadat ze bij Ferrari slim gebruik maakten van de virtuele safety car. De nachtrace in Bahrein is echter een heel ander circuit. Zullen de krachtsverhoudingen dit weekend tijdens de GP van Bahrein anders liggen?

Een bericht gedeeld door Bahrain International Circuit (@bah_int_circuit) op

De GP van Bahrein staat alweer sinds 2004 op de kalender, toen Bernie Ecclestone de Formule 1 naar de Golfstaat bracht. De race wordt door de sjeik betaald, maar met de dalende olie-inkomsten lijkt de toekomst van de GP van Bahrein onder druk te staan.

De race in de woestijn van Bahrein is sinds 2014 een nachtrace, wat voor wat meer spektakel zorgt, aangezien de race vaak als saai omschreven wordt. Na het stratencircuit van Australië komen de teams nu voor een grotere uitdaging te staan. De hitte en het zand zorgden in het verleden al vaker voor problemen met de motor. Ook de remmen en banden worden hard op de proef gesteld, door het start-stop karakter van het circuit.

Verder koelt het circuit snel af, aangezien de race in het donker wordt afgewerkt. Daardoor is het moeilijk om de juiste balans te vinden. De tweede vrije training is dan ook van groot belang. Deze oefensessie is de enige representatief voor de omstandigheden tijdens de race, aangezien FP1 and FP3 overdag worden gereden.

Fernando Alonso en Sebastian Vettel zijn de meest succesvolle rijders in Bahrein. Beide heren wonnen de race drie keer. De Duitser won de editie van vorig jaar. Van de huidige rijders won Lewis Hamilton ook nog twee keer, namelijk in 2014 en 2015. Kimi Räikkönen stond dan weer het vaakst op het podium, hoewel hij er nooit won. Hij werd drie keer derde en vijf keer tweede.

Bij Mercedes zullen ze uit zijn op revanche, nadat ze naar eigen zeggen een fout maakten tijdens de vorige race. Tijdens de kwalificatie wordt het vooral uitkijken of Hamilton en Bottas in staat zijn om hun zogenaamde ‘party mode’ in te schakelen om de concurrentie terug op een afstand te rijden. Ferrari, die de laatste jaren sterk presteerde in Bahrein, wil dan weer een stap dichter komen bij Mercedes.

Ook bij Haas zullen ze uitkijken naar een betere race, nadat ze in Australië de mist in gingen tijdens de pitstops. Stoffel Vandoorne, die voor de derde keer een GP-weekend afwerkt in Bahrein, kijkt dan weer uit om punten te scoren, aangezien McLaren dit weekend met enkele updates komt.

Pirelli brengt de medium, zachte en superzachte banden mee, net zoals vorig jaar. Vorig jaar reed er niemand met de medium banden en werkte de top tien een strategie af met twee pitstops.

Zoals verwacht wordt er geen regen voorspeld in Sakhir. De temperaturen klimmen dit weekend tot boven de dertig graden, maar dalen wel naar zo’n 26 graden in de nacht.

Tijdsschema GP van Bahrein:
- Vrijdag 6 april 13:00 - 14:30: Eerste vrije training
- Vrijdag 6 april 17:00 - 18:30: Tweede vrije training
- Zaterdag 7 april 14:00 - 15:00: Derde vrije training
- Zaterdag 7 april 17:00 - 18:00: Kwalificatie
- Zondag 8 april 17:10: Race


image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België