Preview: GP van Brazilië

12 november 2015 — Met nog twee races te gaan, is het einde van het seizoen 2015 in zicht. Dit weekend wordt er geracet in Brazilië. De traditie wil dan dat we de F1-bolides op het circuit van Interlagos zien.

image
Het circuit tussen de meren, Interlagos. Nadat er al eerder in het verleden op geracet werd, heeft het circuit vanaf 1990 een vaste plaats op de kalender. De GP van Brazilië wordt vaak geassocieerd met het einde van het seizoen, maar dit seizoen volgt er nog één Grote Prijs na de GP van Brazilië, namelijk de GP van Abu Dhabi over twee weken.

De Autodromo José Carlos Pace, dat genoemd werd naar de Braziliaan Carlos Pace die de GP van Brazilië in 1975 won en twee jaar later verongelukte, is 4 309 meter lang en telt in totaal vijftien bochten. Op zondag worden er in totaal 71 ronden afgelegd op het snelle circuit. Het circuit is geliefd onder de rijders door de vele vloeiende combinaties. Rijders als Daniel Ricciardo hebben niet meteen de mooiste herinneringen aan Brazilië. Ricciardo liet weten “de code om succesvol te zijn op Interlagos” nog niet gekraakt te hebben.

Als we kijken naar het klassement bij de rijders, dan zien we dat Nico Rosberg zijn tweede plaats in het kampioenschap kan veiligstellen. Ferrari kende in Mexico een slechte GP en kijkt er naar uit om in Brazilië te laten zien dat ze de strijd kunnen aangaan met Mercedes. Verder kijken de beide Felipe’s onder de rijders uit naar hun thuisrace. Felipe Massa hoopt in zijn Williams op het podium te eindigen en Felipe Nasr hoopt dan weer een goed debuut mee te maken tijdens zijn eerste GP van Brazilië in de Formule 1.

Vorig jaar zagen we Nico Rosberg de GP van Brazilië winnen voor Lewis Hamilton. Zo werd het toch nog even spannend in de titelstrijd, want in Abu Dhabi werden er dubbele punten uitgedeeld (een regel dat ondertussen is afgeschaft). Maar de fans waren vooral euforisch over het podium van hun landgenoot Felipe Massa.

Pirelli neemt naar Brazilië de zachte en medium banden mee.

Wat het weer betreft is het altijd een moeilijke voorspelling. Op vrijdag en zaterdag zou het warm worden met zo’n 30 graden, volgens de eerste voorspellingen. Op zondag zou het dan wat koeler worden met een 25 tal graden. Over het hele weekend is er zeker kans op regen, met op vrijdag en zaterdag de grootste hoeveelheden naar de avond toe.

Tijdsschema GP van Brazilië:
- Vrijdag 13 november 13:00 - 14:30: Eerste vrije training
- Vrijdag 13 november 17:00 - 18:30: Tweede vrije training
- Zaterdag 14 november 14:00 - 15:00: Derde vrije training
- Zaterdag 14 november 17:00 - 18:00: Kwalificatie
- Zondag 15 november 17:00: Race

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België