logo
 

Preview: GP van Canada

05 juni 2015 — Nadat het F1-circus neerstreek in het prinsdom van Monaco, is het nu de beurt aan Canada om de Grote Prijs op het circuit Gilles Villeneuve te organiseren in Montreal.

image
Op het stratencircuit van Monaco is het haast onmogelijk in te halen. Wanneer er dan een poging gedaan wordt om in te halen, is de kans groot dat de inhaalpoging eindigt met brokken. Zo zagen we dat dit jaar met het duel tussen Romain Grosjean en Max Verstappen. De jonge Nederlander eindigde uiteindelijk in de muur. Voor dit voorval moet de zoon van Jos Verstappen een gridstraf ondergaan. Hij moet vijf plaatsen achteruit.

In Canada is het daarentegen wel makkelijk inhalen. De Grote Prijs zorgt in Canada vaak voor spektakel, waardoor de tribunes goed gevuld zijn. In het verleden zagen we ook vak een verrassende winnaar, waardoor het steeds uitkijken is naar de race in Montreal.

De lay-out van het circuit toont aan dat het een vrij snelle baan is, waardoor de krachtbron hier een belangrijke rol speelt. Het circuit is 4 361 meter lang. Daardoor worden er op zondag 70 ronden gereden. Het circuit kent twee DRS-zones. De eerste zone start na de hairpin en eindigt voor de chicane die het lange rechte stuk in twee stukken opdeelt. De tweede DRS-zone is langs start en finish, dus na de bovengenoemde chicane.

Tijdens de laatste editie van de Grote Prijs van Canada won Daniel Ricciardo verrassend in zijn Red Bull, nadat Mercedes zichzelf in de problemen bracht. Zo behaalde Ricciardo zijn allereerste zege in Montreal.

In 2007 behaalde Lewis Hamilton zijn eerste overwinning in Canada. De Brit is ook de enige rijder onder de huidige deelnemers die erin slaagde om meer dan één keer te winnen op het circuit. Hij won er al drie keer.

‘The wall of champions’ is de bekendste bocht van de baan. Het is de chicane voor het opkomen van het lange rechte stuk langs start en finish. Bij het uitkomen van deze chicane hebben heel wat grote namen in de Formule 1 de muur geraakt, met soms een opgave tot gevolg. Uitkijken dus als er ook dit jaar een rijder in de ‘wall op champions’ belandt.

Pirelli neemt naar Canada de soft en supersoft banden mee.

Het wordt een wisselvallig weekend in Montreal. Op vrijdag is er kans op regen en wordt het zo’n 22 graden. De zon zal het meest schijnen op zaterdag, maar het kwik komt maar net boven de 20 graden. Op zondag is er meer kans op bewolking en wordt het 23 graden. Het wordt dus geen warme editie van de GP van Canada.

Tijdsschema GP van Canada:
    - Vrijdag 5 juni 2015, 16:00 – 17:30: Eerste vrije training
    - Vrijdag 5 juni 2015, 20:00 – 21:30: Tweede vrije training
    - Zaterdag 6 juni 2015, 16:00 – 17:00: Derde vrije training
    - Zaterdag 6 juni 2015, 19:00 – 20:00: Kwalificatie
    - Zondag 7 juni 2015, 20:00: Race

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België