Preview: GP van Canada

10 juni 2016 — Na het spektakel in de smalle straten van Monaco gaan we voor het eerst dit seizoen naar Noord-Amerika, meer bepaald naar Montreal voor de GP van Canada. Het Circuit Gilles Villeneuve staat altijd garant voor actie. Ook het weer zal dit weekend weer een belangrijke rol spelen. De kans op regen op zondag is, net zoals twee weken terug in Monaco, opnieuw groot.


In tegenstelling tot de GP van Monaco is motorvermogen van groot belang tijdens de GP van Canada. Er zijn lange rechte stukken gevolgd door trage chicanes en hairpins. Het is dus ook een veeleisend circuit voor de remmen. Net zoals in Australië is het Circuit Gilles Villeneuve een half stratencircuit. Het circuit staat bekend om haar vangrails die dicht bij de baan staan. Elk foutje wordt dus afgestraft.

Het circuit is 4 361 meter lang, waardoor er op zondag zeventig ronden worden afgelegd. Er zijn opnieuw twee DRS-zones: één voor de laatste chicane en één erna. Die laatste chicane staat bekend als ‘The Wall of Champions’ door de simpele reden dat in het verleden heel wat kampioenen de muur van deze chicane hebben geraakt.

Vorig jaar wist Lewis Hamilton makkelijk te winnen, terwijl Sebastian Vettel zich naar voren werkte na een probleem tijdens de kwalificatie.

Wie zich dit weekend maar al te graag zal willen laten zien, is Max Verstappen. De jonge Nederlander kende een slechte GP van Monaco na verschillende crashes. In Canada mikt Verstappen op het podium. Dit weekend kan Verstappen immers ook gebruik maken van de verbeterde Renault-krachtbron. Als hij Ferrari voor kan blijven valt nog af te wachten. De Italianen komen immers ook naar Canada met een update aan de krachtbron. Als laatste heeft McLaren ook een aantal tokens ingezet om de turbo’s te verbeteren.

Nog een leuk weetje is dat een polepositie in Canada niet meteen de overwinning betekent. De afgelopen tien jaar won de polesitter slechts in vijf races.

Net zoals in Monaco kunnen de teams gebruik maken van de soft, supersoft en ultrasoft banden van Pirelli.

Op vrijdag en zaterdag zouden we droge sessies moeten zien, hoewel de kans op neerslag op zaterdag groeit naar de avond toe. Tijdens de eerste twee dagen van het race-weekend ligt de temperatuur rond de twintig graden, maar op zondag wordt het wel koel met dertien graden. Ook dan is de kans op regen groot.

Tijdsschema GP van Canada:
- vrijdag 10 juni 16:00 - 17:30: eerste vrije training
- vrijdag 10 juni 20:00 - 21:30: tweede vrije training
- zaterdag 11 juni 16:00 - 17:00: derde vrije training
- zaterdag 11 juni 19:00-20:00: kwalificatie
- zondag 12 juni 20:00: race

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België