logo
 

Preview: GP van China

09 april 2015 — De Grote Prijs van China in Shanghai. Na het warme Maleisië is het nu de beurt aan het koelere China. In Australië dacht men dat Mercedes het hele seizoen zou gaan domineren. In Maleisië verwacht men nu een strijd tussen Mercedes en Ferrari. Wat kunnen we verwachten van de GP van China?

image
Het Shanghai International Circuit, naar de hand van wie anders dan Hermann Tilke, is gebouwd op een dikke laag piepschuim en palen om verzakkingen te voorkomen. De lay-out is in de vorm van het Chinese letterteken ‘Sjang’, de eerste lettergreep van de stad waar het circuit zich bevindt namelijk Shanghai.

De GP van China kwam vanaf 2004 op de kalender en heeft een lengte van 5 kilometer en 451 meter. Het rondje begint met een erg lange en moeilijke bocht. Het is een lange rechtse doordraaier waar de rijders verschillende lijnen kunnen gebruiken. Uit de mond van Max Verstappen klinkt de bocht als volgt: “Cool!”.

In totaal zullen er twee DRS-zones zijn op het circuit. De eerste bevindt zich aan start en finish. De andere ligt op het lange rechte stuk achteraan het circuit. Op zondag zullen de rijders 56 keer rond dit, voor vele rijders, prachtige circuit rijden.

Vorig jaar was het regerend wereldkampioen Lewis Hamilton die de GP van China won. Hij reed eenvoudig naar winst, nadat bij de start zijn achtervolgers in wat opstootjes terecht kwamen.

Lewis Hamilton staat ook dit seizoen aan de leiding van het kampioenschap. Zijn eerste achtervolger is niet zijn teamgenoot Nico Rosberg, maar wel die andere Duitser, Sebastian Vettel. Vettel won in Maleisië en troefde zo beide Mercedessen af. Voor Nico Rosberg begint de tijd dus te dringen. De Duitser wil in China graag een goed resultaat neerzetten, om toch niet te veel achterstand te hebben op Lewis Hamilton. China is daar een goed moment voor, want Nico Rosberg won er in 2012 voor het eerst. Een volgend detail dat in het voordeel spreekt van de Duitser, is dat nog nooit iemand twee Chinese Grote Prijzen achter elkaar heeft gewonnen. Lewis Hamilton won vorig jaar, dus…

Maar dan mag er wel geen rode Ferrari voor Nico Rosberg rijden. En laat Ferrari nu het team zijn met de meeste overwinningen op het circuit. De Scuderia won er vier keer. Het wordt dus spannend vooraan.

Verder is het uitkijken naar Manor. Zullen ze erin slagen om met beide wagens aan de start te komen. Want in Maleisië lukte dit enkel met één wagen, namelijk die van Roberto Merhi. Hopelijk voor hen zal ook Will Stevens komend weekend aan de start komen.

Pirelli heeft ervoor gekozen om de medium en de zachte banden mee te nemen naar China. Dit vooral door de koudere temperaturen in vergelijking met Maleisië twee weken terug.

Het wordt dus wat koeler in China. Het weer in het Oosten is goed te vergelijken met het weer bij ons. Volgens de verwachtingen zal het droog blijven in Shanghai. Vrijdag wordt de koudste dag met zo’n zestien graden. Zaterdag stijgt het kwik een graadje meer en op zondag tikken we de twintig graden aan in China.

Tijdschema GP van China:

-    Vrijdag 10 april 04:00 - 05:30: Eerste vrije training
-    Vrijdag 10 april 08:00 - 09:30: Tweede vrije training

-    Zaterdag 11 april 06:00 - 07:00: Derde vrije training
-    Zaterdag 11 april 09:00 - 10:00: Kwalificatie

-    Zondag 12 april 08:00: Race


Geschreven door Frederic Schoutetens

Categorieën: GP van China

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België