Preview: GP van Frankrijk

21 juni 2019 — Met opzet of per ongeluk in de weg van Hamilton? Was het de tijdsstraf waard of niet? Er waren veel debatten na de GP van Canada, maar die race laten we achter ons voor de GP van Frankrijk, de achtste GP op de kalender.


De Formule 1 strijkt dit weekend neer in Le Castellet en het Circuit Paul Ricard voor de tweede editie van de GP van Frankrijk nadat de race vorig jaar haar langverwachte comeback maakte.

Na een veelbesproken GP van Canada gaat Mercedes dit weekend op zoek naar een achtste opeenvolgende overwinning sinds de start van het seizoen, tot dusver dus een perfect rapport voor de Zilverpijlen, met Lewis Hamilton die het kampioenschap leidt voor teamgenoot Bottas met 29 punten. Ze hebben grootste concurrent Ferrari dan ook al op 123 punten achterstand gereden, gevolgd door Red Bull. Het is spannender in de strijd om ‘best of the rest’, geleid door McLaren met 30 punten, met Renault slechts twee punten erachter. De gele wagens gaan hun thuisrace aanvatten nadat het in Canada broodnodige punten wist te sprokkelen.

Met bijzonder weinig historische data om zich op te baseren, was de GP van Frankrijk vorig jaar een reis in het onbekende voor de F1-teams. Met dat achter de rug en heel wat data beschikbaar, lijkt het makkelijker te worden om meteen de juiste afstelling te vinden. Maar dat betekent niet dat de ingenieurs op hun lauweren kunnen rusten. Enkele gedeeltes van het circuit kregen immers een nieuwe asfaltlaag. Ook de in- en uitgang van de pitstraat werd aangepast.

De combinatie van lange rechte stukken, erg snelle bochten zoals Signes, en een opeenvolging van technische en veeleisende tragere bochten op het einde van de eerste en derde sector zorgen opnieuw voor enkele hersenkronkels bij de teams om de juiste balans te vinden tussen topsnelheid op het rechte stuk en voldoende downforce in de bochten.

De teams worden in ieder geval voor dat laatste geholpen door Pirelli, die de drie middelste bandensoorten ter beschikking stellen.

Leuke weetjes:
- Dit is al de 60ste GP van Frankrijk, die tot 2008 op de kalender stond, voordat het na een winterslaap van 10 jaar terug op de kalender kwam.
- Michael Schumacher is de meest succesvolle rijder in Frankrijk, met acht overwinningen op het circuit van Magny Cours. Daarna volgt Alain Prost met zes overwinningen.
- Van de huidige rijders wisten enkel Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen de GP van Frankrijk al eens te winnen.
- Sinds het hybride-tijdperk reed Lewis Hamilton elke ronde aan de leiding van de race.
- Vorig jaar moesten twee van de drie Franse rijders (Gasly, Grosjean en Ocon) de race staken na drie bochten.

Weer:
Het hele weekend lang belooft het bewolkt te zijn, maar het lijkt wel droog te blijven. De temperaturen stijgen van 25 tot 28 graden.

Tijdsschema GP van Frankrijk:
- Vrijdag 21 juni 11:00 - 12:30: eerste vrije training
- Vrijdag 21 juni 15:00 - 16:30: tweede vrije training
- Zaterdag 22 juni 12:00 - 13:00: derde vrije training
- Zaterdag 22 juni 15:00 - 16:00: kwalificatie
- Zondag 23 juni 15:10: race

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België