Preview: GP van Groot-Brittannië

12 juli 2019 — Race 10 van het seizoen en de Formule 1 strijkt neer waar het allemaal ooit begon: Silverstone, de thuisbasis voor de GP van Groot-Brittannië.


Wat een race zagen we twee weken terug in Oostenrijk… ongelooflijk spannend! We naderen het middelpunt van het seizoen en Lewis Hamilton begint aan zijn thuisrace met een voorsprong van 31 punten op teamgenoot Valtteri Bottas. Door zijn overwinning in Oostenrijk, sprong Max Verstappen naar de derde plaats, met drie punten meer dan Sebastian Vettel. Afgelopen race scoorde Mercedes 25 punten, het minste aantal dit seizoen, maar toch behouden de Zilverpijlen een erg comfortabele voorsprong van 135 punten op eerste achtervolger Ferrari. McLaren werkte zich ondertussen los van Renault met een gezond voordeel van 20 punten op Renault.

Het volledig geasfalteerde Silverstone is een waar vermogen-circuit, aangezien meer dan 60 procent van een ronde volgas wordt afgewerkt. De populariteit van rijders en fans komt echter niet alleen door de snelheden. Het is de aaneenschakeling van snelle en vloeiende bochten dat de harten sneller doen slaan.

Daarnaast staat het circuit in Northamptonshire, de regio waar vele teams hun thuisbasis hebben, ook bekend om veel te vragen van de banden. Dat dwong Pirelli in het verleden om haar hardste bandensoorten te voorzien, wat ook de regel is voor dit jaar.

Wat dit weekend extra moeilijk maakt voor teams en rijders is het nieuwe asfalt. Voor de tweede keer in hetzelfde aantal jaren komt er een nieuwe laag over het circuit nadat er vorig jaar problemen waren tijdens het MotoGP-evenement. Eén van de belangrijkste taken wordt dan ook het begrijpen van de nieuwe baan.

Leuke weetjes:
- Het is dit jaar de 70ste GP van Groot-Brittannië, één van de twee circuits die altijd al op de kalender stonden, naast de GP van Italië.
- Lewis Hamilton kan dit weekend het record van meeste overwinningen in Engeland verbreken. De Mercedes-rijder deelt op dit moment het record met Jim Clark en Alain Prost.
- Daarnaast kan het de zevende pole worden voor de Brit op Silverstone. Zo kan hij het record evenaren van meeste poles in eigen land wat op dit moment op naam staat van zijn held, Ayrton Senna.
- Enkel twee van de andere rijders op de grid scoorde hier ooit de pole: Sebastian Vettel voor Red Bull in 2009 en 2010, en Kimi Räikkönen voor McLaren in 2004.
- Het wordt dit weekend de 275ste Grote Prijs voor Red Bull Racing, dat zijn debuut maakte in 2005 in Australië.
- Nog een laatste weetje, alweer verbonden aan locale held Lewis Hamilton: hij heeft maar liefst acht podiums op zijn naam, uit twaalf deelnames.

Weer:
Regen is nooit veraf in Engeland, maar dit weekend lijkt het droog te blijven. De temperaturen schommelen om en bij de 20 graden.

Tijdsschema GP van Groot-Brittannië (Belgische tijd):
- Vrijdag 12 juli 11:00 - 12:30: eerste vrije training
- Vrijdag 12 juli 15:00 - 16:30: tweede vrije training
- Zaterdag 13 juli 12:00 - 13:00: derde vrije training
- Zaterdag 13 juli 15::00 - 16:00: kwalificatie
- Zondag 14 juli 15:10: race

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België