Preview: GP van Hongarije

27 juli 2018 — De zomerpauze in de Formule 1 komt eraan, maar traditiegetrouw zakken we eerst nog af naar Hongarije, om te racen op de Hungaroring in Boedapest.


In 1986 maakte de Formule 1 een eerste overstap naar de andere kant van het Ijzeren Gordijn voor de eerste GP van Hongarije. De GP staat sindsdien op de kalender en leidt de start van de zomerpauze in.

Het is dan ook een belangrijke race, aangezien het winnende team met een goed gevoel de zomer in kan gaan. Andere teams moeten dan weer tot eind augustus wachten om revanche te nemen tijdens de Grote Prijs van België.

Na drie verschillende winnaars uit de laatste drie races, is het afwachten wie de sterkste zal zijn in Hongarije. Red Bull Racing presteerde de laatste jaren hier altijd goed. De vele trage en middel-trage bochten moet die wagen goed liggen, maar toch kon Red Bull hier nog maar twee keer winnen. De laatste jaren is het een intens gevecht tussen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Die eerste won in 2016, terwijl Vettel het jaar ervoor en erna won. De Duitser liet al verstaan dat hij de Red Bulls als favorieten ziet voor de overwinning.

Na een opeenvolging van circuits waar het vermogen een grote rol speelt, is het nu tijd voor een circuit waar de krachtbron amper een rol van betekenis speelt. Het smalle, hobbelige circuit kent maar één lange rechte stuk van 800 meter. Daarna blijven de bochten elkaar opvolgen, waardoor vele rijders het vergelijken met een groot kart-circuit. Het circuit is 4,38 km lang en kent 13 bochten. Inhalen is moeilijk, waardoor een goede lijn nodig is om een inhaalmanoeuvre te wagen op het lange rechte stuk langs start en finish. Het chassis is dan ook cruciaal dit weekend, waardoor Red Bull Racing gezien wordt als de favoriet. Op circuits zoals Monaco kon Red Bull Racing hun sterktes al laten zien.

Net zoals in Duitsland neemt Pirelli de medium, zachte en ultrazachte banden mee.

Zoals gewoonlijk wordt de GP van Hongarije afgewerkt onder bakkende omstandigheden. De temperaturen zullen opnieuw rond de 30 graden schommelen, maar het hele weekend lang is er meer dan 60 procent kans op regen.

Tijdsschema GP van Hongarije:
- Vrijdag 27 juli 11:00 - 12:30: Eerste vrije training
- Vrijdag 27 juli 15:00 - 16:30: Tweede vrije training
- Zaterdag 28 juli 12:00 - 13:00: Derde vrije training
- Zaterdag 28 juli 15:00 - 16:00: Kwalificatie
- Zondag 29 juli 15:10: Race

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België