logo
 

Preview: GP van Italië

02 september 2016 — Na de klassieker van vorig weekend in de bossen van Spa-Francorchamps staat er dit weekend alweer een klassieker op het programma. De GP van Italië op het circuit van Monza is nog één van de échte klassiekers op de kalender. Het gaat er snel, erg snel...


Sinds de jaren ‘20 werd er al geracet op het circuit van Monza. Vele jaren later staat de race nog steeds op de kalender. Het hogesnelheidscircuit is erg geliefd bij rijders en fans.

De lay-out van het circuit is niet moeilijk: veel lange rechte stukken en chicanes. Verder mag de Parabolica op het einde van de ronde niet vergeten worden, hoewel de uitdaging nu verdwenen is door het verdwijnen van de grindbak. Daardoor lijken beide Lesmo-bochten het meest uitdagend. Met 5 793 meter is de baan één van de langere. Op zondag zullen er 53 ronden worden gereden. Opnieuw mogen de rijders twee keer DRS gebruiken: langs start en finish en tussen Lesmo 2 en de Variante Ascari. Het circuit van Monza in Italië, het thuisland van Ferrari, wordt ook wel eens de ‘Temple of Speed’ genoemd. Logisch dan dat een goede topsnelheid en het accelereren erg belangrijk zijn. Verwacht wordt dan ook dat de Mercedes-teams opnieuw een streepje voor hebben op de concurrentie.

Vorig jaar won Lewis Hamilton makkelijk de race in Italië, verder valt er niet veel opwindends te melden over de editie van 2015.

Ondanks een gekneusde enkel is Kevin Magnussen fit verklaard om te racen. De Deen crashte afgelopen weekend zwaar in België, maar zal dus gewoon op de grid staat in Italië.

Wie ook over de tongen ging in België was Max Verstappen. De Nederlander liet zich niet van zijn beste kant zien en mensen als Niki Lauda lieten dat ook verstaan. Verstappen verklaarde voor aanvang van de GP van Italië niets aan zijn aanpak te veranderen, aangezien hij niet bestraft wordt door de wedstrijdleiding. Dat zijn Red Bull snel genoeg is op Monza, valt nog af te wachten. Dat Mercedes een maatje sneller is lijkt meer waarschijnlijk.

We racen dit weekend in Italië, het land van Ferrari. Er zullen vele Ferrari-fans naar het circuit komen en de ‘tifosi’ hoopt steeds op een overwinning van een rode wagen. Vettel liet tijdens de persconferentie verstaan dat de Scuderia opnieuw aansluiting kan hebben met de top. We zullen zien tot wat Ferrari in eigen land in staat is.

Pirelli neemt net zoals in België de superzachte, zachte en medium banden mee naar Italië.

Ook wat het weer betreft krijgen wel gelijkaardige taferelen als afgelopen weekend in België. De temperaturen lopen steeds op tot 30 graden. Op zondag is er wel kans op regen, naar de avond toe.

Tijdsschema GP van Italië:
- Vrijdag 2 september 10:00 - 11:30: eerste vrije training
- Vrijdag 2 september 14:00 - 15:30: tweede vrije training
- Zaterdag 3 september 11:00 - 12:00: derde vrije training
- Zaterdag 3 september 14:00 - 15:00: kwalificatie
- Zondag 4 september 14:00: race

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België