logo
 

Preview: GP van Japan: Kan Ferrari terugslaan?

05 oktober 2017 — Amper een week na de GP van Maleisië is er al de GP van Japan. Kan Ferrari terugslaan in het land van de rijzende zon?


Vorige week in Maleisië was het toch wel verrassend Max Verstappen die op de hoogste trede van het podium stond. De Nederlander behaalde zijn tweede overwinning van zijn carrière.

Voor het kampioenschap was het net zoals in Singapore een goed weekend voor Lewis Hamilton, die tweede werd op het circuit van Sepang. Voor Ferrari liep het dan weer opnieuw verkeerd, met problemen voor zowel Vettel als Räikkönen. Is Ferrari in staat om tijdens de volgende race, de GP van Japan, terug te slaan om de spanning in het kampioenschap te herstellen?

Het verschil tussen WK-leider Lewis Hamilton en Sebastian Vettel is na de GP’s van Singapore en Maleisië opgelopen tot 34 punten. Het ziet er dus naar uit dat de Brit op weg is naar zijn vierde wereldtitel. Maar een uitvalbeurt voor de Mercedes-rijder of een overwinning voor Sebastian Vettel kan de spanning in het kampioenschap helemaal terugbrengen. Want de Ferrari lijkt de snellere wagen te zijn. In Singapore en Maleisië kwam deze snelheid echter niet tot zijn recht, door de bekende problemen voor de Scuderia.

Het circuit van Suzuka zou Mercedes in theorie beter moeten liggen, maar het Duitse team lijkt de laatste races op zoek te zijn naar hun beste vorm. In Maleisië haalde Max Verstappen Lewis Hamilton immers op pure snelheid in, wat niet meteen verwacht werd van het dominante Mercedes. Neem daar ook nog bij dat Suzuka steeds gunstig is geweest voor Sebastian Vettel. Tijdens zijn periode bij Red Bull won hij er immers vier keer.

De baan wordt vooral gekenmerkt door zijn acht-vormige layout. De rijders gaan dus onder het circuit door. Daarbij komen ook nog de S-bochten, Spoon en 130R waardoor dit circuit erg geliefd is bij de rijders. Het circuit is 5 807 meter lang, waardoor er 53 ronden moeten worden afgelegd. Door de vele opeenvolgende bochten is er maar ruimte voor één DRS-zone, namelijk langs start en finish.

Van de huidige rijders zijn er slechts vier rijders die reeds gewonnen hebben in Japan: zoals eerder vermeld won Vettel al vier keer op Suzuka, Lewis Hamilton won er twee keer. Ook Kimi Räikkönen en Fernando Alonso wonnen elk één editie.

Vele ogen zullen dit weekend gericht zijn op de formatie McLaren-Honda. Drie jaar geleden waren de Japanners in alle staten door hun terugkeer in de Formule 1, maar de vele problemen bleven aanhouden. Daardoor is dit het laatste jaar dat de Honda-krachtbron in de McLaren ligt. Honda blijft echter wel in de Formule 1, die de overstap maakte naar Toro Rosso. Dit weekend is het aan Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso om te bewijzen dat de Japanners op de goede weg zijn met hun motor. Vandoorne liet eerder al verstaan met veel vertrouwen af te zakken naar Japan. Hij kent immers de baan door zijn deelname in de Super Formula.

Pirelli kiest dit weekend voor de medium, zachte en superzachte banden.

Zoals het wel vaker het geval is voor deze tijd van het jaar, wordt er regen voorspeld in Japan. Op vrijdag en zaterdag is er de grootste kans op neerslag. Op zondag belooft het droog te worden. De temperaturen stijgen op zondag dan ook naar zo’n 26 graden.

Tijdsschema GP van Japan, Belgische tijd:
- Vrijdag 6 oktober 03:00 - 04:30: Eerste vrije training
- Vrijdag 6 oktober 07:00 - 08:30: Tweede vrije training
- Zaterdag 7 oktober 05:00 - 06:00: Derde vrije training
- Zaterdag 7 oktober 08:00 - 09:00: Kwalificatie
- Zondag 8 oktober 07:00: Race

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België