logo
 

Preview: GP van Maleisië

26 maart 2015 — Lewis Hamilton staat aan kop van het kampioenschap door de eerste race van het seizoen te winnen. De Brit zal zijn eerste plaats willen vasthouden tijdens de tweede race van het seizoen, de Grote Prijs van Maleisië. Het is uitkijken naar het baandebuut van Manor. Ook Fernando Alonso zal zijn officiële baandebuut maken in de nieuwe McLaren. Wat kan de Spanjaard met een wagen dat nog niet op punt staat?

image
Zoals vele is ook het circuit van Maleisië getekend door Formule 1 huisarchitect Hermann Tilke. De Grote Prijs van Maleisië staat al sinds 1999 op de kalender en is gekend als één van de lastige races op de kalender. Door het warme en erg vochtige klimaat is het circuit in Sepang erg zwaar voor de rijders en voor de bolides. Na de race zie je vaak rijders die toch wat meer zweten dan normaal, wat erop wijst dat dit circuit veel vraagt van de rijders.

De lay-out van het circuit is nooit veranderd sinds 1999. Het 5 543 meter lange circuit ligt goed in de markt bij de rijders. Het heeft vijftien bochten, waarvan een paar snelle. Daarnaast zijn er ook twee erg lange rechte stukken, waar twee keer het DRS-systeem mag worden gebruikt. Er kan dus veel ingehaald worden. Op zondag wordt er in totaal 56 keer rond dit prachtige circuit gereden.

Vorig jaar was Lewis Hamilton op zoek naar revanche, nadat hij in Australië moest opgeven. De Brit was heer en meester in Maleisië. Nico Rosberg werd tweede, waardoor het een ideaal weekend was voor Mercedes.

Er zullen veel ogen worden gericht op de hemel tijdens het weekend in Maleisië. Het weer is immers een belangrijke factor in Maleisië. Er is altijd wel kans op regen. Maar als het regent, gaan de sluizen helemaal open in Kuala Lumpur. Wanneer het fel begint te regenen, komen de echte talenten onder de rijders naar voren. Het is dan aan de rijders om hun wagen op de baan te houden.

In Australië hebben we Manor niet in actie gezien op het circuit. Dit weekend doet het team een tweede poging. De rijders van Manor, Stevens en Merhi, zien het in ieder geval zitten om hun eerste meters te maken met de nieuwe wagen. Het team liet reeds weten dat de softwareproblemen opgelost kunnen zijn wanneer de Grote Prijs van start gaat op vrijdag.

Fernando Alonso zal ook beginnen aan zijn seizoen 2015. Nadat hij nog in Australië aan de kant moest blijven, mag de Spanjaard nu wel gewoon achter het stuur kruipen van de McLaren. Hopelijk voor de fans van Alonso, doet de McLaren het al beter dan de vorige race in Australië. Toen eindigde Jenson Button op de laatste plaats, maar hij reed de race wel uit. Vervanger van Alonso, Kevin Magnussen, kon niet beginnen aan de race. Naast Alonso, zal ook Valtteri Bottas, na zijn rugklachten, gewoon rijden in de Williams.

Als laatste is het ook opnieuw uitkijken naar de prestatie van Max Verstappen. Vorige race kon hij het einde niet halen. Slaagt de Nederlander er nu wel in een race uit te rijden? En zal hij meteen ook punten pakken voor het team? We zullen het zien op zondag.

Pirelli heeft gekozen voor de harde en de medium banden. De kans bestaat wel dat we ook de regenbanden zullen te zien krijgen. Zoals vertrouwd zijn dat de ‘intermediate’ en ‘full wet’ regenbanden met respectievelijk de groene en blauwe markeringen.

Het is altijd moeilijk om het weer te voorspellen voor de GP van Maleisië. Wat we wel zeker weten, is dat het warm zal zijn. De temperaturen zullen het hele weekend opklimmen tot boven de dertig graden. Tijdens de vrije trainingen lijkt het nog droog te blijven. Tijdens de kwalificatie op zaterdag lijkt de kans op regen groter. De sessie begint namelijk pas om zeventien uur, plaatselijke tijd. ‘s Avonds is de kans vrij groot op een onweerachtige bui. Op zondag start de race wel wat vroeger. Er werd besloten dat de race een uur vroeger van start zal gaan dan de start van de kwalificatie. De race zal om negen uur Belgische tijd van start gaan. Dit om de kans op regen te verminderen.

Tijdsschema GP van Maleisië:
    - Vrijdag 27 maart 03:00 - 04:30: eerste vrije training
    - Vrijdag 27 maart 07:00 - 08:30: tweede vrije training
    - Zaterdag 28 maart 07:00 - 08:00: derde vrije training
    - Zaterdag 28 maart 10:00 - 11:00: kwalificatie
    - Zondag 29 maart 09:00: race

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België