Preview: GP van Oostenrijk

28 juni 2019 — Het zijn drukke weken voor de Formule 1 teams. Na de GP van Frankrijk van vorige week, staat ronde 9 al klaar. Het F1-circus trekt de Alpen in naar de Red Bull Ring, de thuisbasis van de GP van Oostenrijk.

View this post on Instagram

ߘͰߏ԰ߌ² The most scenic track on the @f1 calendar? #AustrianGP • #MercedesAMGF1 #Mercedes #F1 #RedBullRing #VB77 #PETRONASmotorsports

A post shared by Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) on

De overwinning van Lewis Hamilton in Frankrijk was zijn vierde opeenvolgende, waardoor hij zijn voorsprong in het kampioenschap vergrootte tot 36 punten tegenover teamgenoot en dichtste rivaal Valtteri Bottas. De Fin werd tweede in Le Castellet, zorgend voor een zesde dubbeloverwinning uit acht races.

Impressionant, dat is wel het juiste woord en in de tabellen vertaald zich dat in een voorsprong van maar liefst 140 punten voor de Zilverpijlen tegenover eerste achtervolger Ferrari. Na Red Bull Racing lijken McLaren en Renault zich van het middenveld af te scheuren om zo hun eigen strijd om ‘best of the rest’ uit te vechten. Na een goed resultaat op Paul Ricard, vergrootte de voorsprong van McLaren tegenover hun motorleverancier tot een magere acht punten.

Voor het eerste koppel van opeenvolgende raceweekends wordt er van de Franse Riviera naar Steiermark gereisd, naar een volledig ander circuit en uitdaging dan vorig weekend op het Circuit Paul Ricard. De compacte configuratie, ongewoon trage bochten en de opeenvolging van korte maar snelle rechte stukken van de Red Bull Ring resulteren in een verandering in focus van aerodynamica naar motorvermogen.

Tractie en remmen zijn twee cruciale factoren die gerelateerd zijn aan dit korte circuit. Daarnaast speelt het gebrek aan ruimte ook een factor in verkeer op de baan.

Ons Belgenland is verder niet het enige land waar een hittegolf over heen trekt de komende dagen, met ook hoge temperaturen die verwacht zijn in Oostenrijk. Wetende dat er geracet wordt op hoogte, wat een daling in luchtdruk betekent, zorgt ervoor dat de teams hun wagens zullen moeten aanpassen om aan de koelingseisen te voldoen.

Pirelli zorgt dit weekend voor dezelfde set banden dan vorige week in Frankrijk. Ook al zijn er op de Red Bull Ring geen lange doordraaiende bochten zoals op Paul Ricard, toch is er een uitdagende asymmetrie met enkel twee linkerbochten die veel energie vragen, wat voor problemen kan zorgen met koude banden.

Leuke weetjes:
- Van het huidige veld zijn er drie ex-winnaars van de GP van Oostenrijk, maar geen enkele die meer dan één keer won: Lewis Hamilton in 2016, Valtteri Bottas in 2017 en vorig jaar won Max Verstappen voor vele van zijn Nederlandse fans.
- Voor Kimi Räikkönen wordt dit een speciaal weekend. Hij reed in Oostenrijk al zijn 200ste GP in 2014, vijf jaar later werkt hij er zijn 300ste race af. Het beste resultaat van de wereldkampioen van 2007 is een tweede plaats in 2003 met McLaren en vorig jaar met Ferrari.
- Voor die andere Fin, Valtteri Bottas, is deze race er ook één vol betekenis. Hij stond hier op pole voor de laatste twee races en stond er voor het eerst op de eerste startrij en voor het eerst op het podium met Williams in 2014.

Weer:
Zoals reeds vermeld wordt het dit weekend tropisch warm in de Alpen met temperaturen rond 30 graden met geen enkele kans op regen.

Tijdsschema GP van Oostenrijk:
- Vrijdag 28 juni 11:00 - 12:30: Eerste vrije training
- Vrijdag 28 juni 15:00 - 16:30: Tweede vrije training
- Zaterdag 29 juni 12:00 - 13:00: Derde vrije training
- Zaterdag 29 juni 15:00 - 16:00: Kwalificatie
- Zondag 30 juni 15:10: Race

Hou het veilig: Shop online en steun F1journaal.be!!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België