Preview: GP van Spanje

11 mei 2018 — Wat gaat het snel. We zijn al vier races ver in het kampioenschap en tot dusver was elke race om duimen en vingers van af te likken. Twee overwinningen voor Ferrari, één voor Red Bull Racing en één voor Mercedes. Maar wie gaat er met de overwinning lopen in Spanje?

Een bericht gedeeld door Circuit de Barcelona-Catalunya (@circuitdebcncat) op

Net zoals vorig jaar was de GP van Azerbeidzjan een race vol chaos en spanning. Ferrari leek op weg naar z’n derde overwinning, maar Red Bull zorgde voor een safety car, waardoor uiteindelijk Mercedes haar eerste race won.

Hoewel de rode bolides nog steeds aan de leiding staan in het kampioenschap voor de constructeurs, heeft Lewis Hamilton na zijn overwinning de leiding in het kampioenschap overgenomen van Sebastian Vettel.

Tijdens vier van de vijf afgelopen jaren heeft Mercedes steeds de eerste rij ingepalmd op de grid. Het is nog maar de vraag of Mercedes er dit jaar ook in slaat. De prestaties van de zilverpijlen tijdens de kwalificatie werden de laatste races immers overtroffen door Ferrari.

En dan is er ook nog het derde topteam: Red Bull, het team dat dit weekend wel het meeste aandacht zal krijgen. Na hun contact in Bakoe, zullen Daniel Ricciardo en Max Verstappen nu wel alle contact proberen vermijden. In de laatste drie races moest Red Bull met beide wagens opgeven.

Barcelona is een circuit dat erg bekend is bij alle teams, maar wie zal dit weekend de beste zijn?

Wanneer we naar het verleden kijken, dan kunnen we stellen dat Mercedes op hun beide oren kan slapen. Dit circuit is één van beste circuits voor Mercedes sinds de start van het turbo-hybride tijdperk.

De kwalificatie op zaterdag lijkt meer dan ooit cruciaal te worden. Van de 27 Grote Prijzen in Barcelona zijn 24 races vanop de eerste startrij gewonnen. Dit toont ook aan hoe moeilijk het is om in te halen in Spanje.

De winnaar is wel erg moeilijk te voorspellen. De laatste tien jaar hebben we veel verschillende rijders zien winnen, met verrassende overwinningen voor Pastor Maldonado in 2012 en Max Verstappen in 2016. De overwinning van Lewis Hamilton van vorig jaar maakte een einde aan tien verschillende overwinnaars in tien races. Zullen we dit jaar opnieuw een andere winnaar krijgen? Daniel Ricciardo en Valtteri Bottas wonnen hier nog niet, maar zijn de laatste tijd wel goed in vorm.

De GP van Spanje is ook een race waar de teams voor het eerst een groot pakket aan updates meebrengen. Hoewel niemand verwacht dat de top drie zal veranderen, kunnen er wel een aantal verrassingen zijn in het middenveld. McLaren brengt naar verluid heel wat updates mee, wat er voor kan zorgen dat ze Renault van zich af kunnen schudden in de strijd om de vierde plaats in het kampioenschap bij de constructeurs.

Het circuit van Barcelona is bekend terrein voor de teams. Ze racen er niet alleen al sinds 1991, maar ze leggen er ook de wintertests af. Dit wil echter niet zeggen dat het een makkelijke race is voor de teams. De mix van snelle en trage bochten, maar ook de nieuwe laag van asfalt, zorgt voor een grote uitdaging.

Het is vaak moeilijk om de perfecte afstelling te vinden, wanneer je beseft dat de slijtage van de banden significant is. Ook de wind speelt hier een belangrijke rol.

De eerste bocht lijkt de beste plaats om in te halen. Toch vinden rijders de laatste sector de belangrijkste. Vooral de laatste twee bochten zijn cruciaal om snelheid op te bouwen voor het lange rechte stuk.

Door de nieuwe asfaltlaag kiest Pirelli dit jaar voor zachtere banden dan vorig jaar. De medium, zachte en superzachte banden vormen het trio voor dit weekend.

De weersvoorspelling kan de race nog wat extra interessant maken. Het wordt koeler dan vorig jaar, maar er is ook een kans op een bui. De temperaturen schommelen rond de 20 graden, volgens de eerste voorspellingen. Vooral op zondag lijkt er veel bewolking te zijn.

Tijdsschema GP van Spanje:
- Vrijdag 11 mei 11:00 - 12:30: Eerste vrije training
- Vrijdag 11 mei 15:00 - 16:30: Tweede vrije training
- Zaterdag 12 mei 12:00 - 13:00: Derde vrije training
- Zaterdag 12 mei 15:00 - 16:00: Kwalificatie
- Zondag 13 mei 15:10: Race

Speel mee met het GP van Emilia-Romagna Spel (Min. 400 euro aan prijzen)

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België