logo
 

Preview: GP van Spanje: Kan Ferrari eindelijk winnen?

10 mei 2019 — Voor de vijfde race van het seizoen staat er een veelbezocht circuit op het programma: de GP van Spanje. Grote vraag is of Ferrari kan winnen op het circuit waar het tijdens de wintertests zo sterk oogde.


Wanneer we naar de tabellen van het kampioenschap kijken, dan krijgen we een duidelijk beeld: Mercedes heeft de eerste vier races gedomineerd. Zowel Valtteri Bottas als Lewis Hamilton wonnen twee keer, maar de Fin heeft één punt voorsprong na de introductie van het WK-punt voor de snelste raceronde. Het rapport van Mercedes is bijna perfect: het team heeft slechts drie punten minder dan het maximum haalbare. Die drie punten lieten ze liggen bij de strijd om de snelste ronden.

Maar vertellen die cijfers wel het volledige verhaal? Zijn de Zilverpijlen echt zo dominant, of is Ferrari eindelijk in staat om in Spanje terug te slaan? De resultaten uit de wintertesten laten in ieder geval blijken dat Ferrari in Barcelona er goed voor zal staan.

Het Circuit de Catalunya, tussen de heuvels van Barcelona, is een bekend circuit bij teams en rijders. De Formule 1 verkiest namelijk dit circuit om in het winterseizoen er te testen en staat ook al sinds 1991 onafgebroken op de kalender. De organisatie is immers van mening dat een F1-bolide er op elk vlak wordt uitgedaagd. Door de combinatie van lange snelle en korte trage bochten wordt de grip zowel voor- als achteraan getest, zoals de lange en erg snelle derde bocht of de trage chicane op het einde van het circuit. Het circuit kent ook een lang recht stuk langs start en finish, snelle veranderingen van richting en vraagt om goede remmen. Hoewel het circuit vorig jaar nog een nieuwe asfaltlaag kreeg en dus minder abrasief is, brengt Pirelli hun hardste bandensoorten naar Spanje, net om die hoge energie in de banden aan te kunnen.

Sinds de wintertesten tien weken geleden is het wel een stuk warmer aan de Middellandse zee, wat voor andere omstandigheden zal zorgen dan de teams ervaarden in februari. Daarnaast hebben de meeste wagens ook een stap vooruit gezet in hun ontwikkeling, ook al wordt de GP van Spanje gezien als de eerste race waar er een groot pakket aan updates op de wagens komen. Daardoor kunnen we ook niet besluiten dat we dezelfde pikorde gaan zien dan dat we tijdens de wintertesten zagen, toen Ferrari het sterkste team leek.

Eén ding staat vast: de kwalificatie op zaterdag wordt erg belangrijk. 89 procent van de GP’s werden gewonnen van op de eerste rij, wat het hoogste aantal is van alle circuits die al meer dan 10 keer werden georganiseerd. Een ander leuk weetje is dat tussen 2007 en 2016 er maar liefst tien verschillende rijders de race wonnen: Massa, Räikkönen, Button, Webber, Vettel, Maldonado, Alonso, Hamilton, Rosberg en in 2016… Max Verstappen.

Dit weekend wordt er geen regen voorspeld in Barcelona en blijven de temperaturen om en bij de 20 graden schommelen.

Tijdsschema GP van Spanje:
- Vrijdag 10 mei 11:00 - 12:30: Eerste vrije training
- Vrijdag 10 mei 15:00 - 16:30: Tweede vrije training
- Zaterdag 11 mei 12:00 - 13:00: Derde vrije training
- Zaterdag 11 mei 15:00 - 16:00: Kwalificatie
- Zondag 12 mei 15:10: Race

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België