Preview: De GP van Rusland: een raceweekend in mineur

09 oktober 2014 — Na nog geen week geleden de rijders te hebben zien racen in Japan, zijn we nu al aangekomen bij de Grote Prijs van Rusland. De race wordt verreden op de Sochi Autodrom en is nieuw op de kalender. De rijders rijden dus voor het eerst op het circuit en moeten zich de baan nog eigen maken.

image
Zoals vele circuits is het circuit van Sochi ook ontworpen door de heer Hermann Tilke. Het circuit dat door het Olympisch park van Sochi loopt, lijkt een mix te zijn van het stratencircuit in Valencia en het circuit van Korea. Beide circuits werden eveneens ontworpen door Hermann Tilke. Hopelijk brengt het circuit in Rusland wat meer spanning met zich mee.

Voorafgaand aan de Grote Prijs van Rusland werd nog sterk getwijfeld om het weekend te laten doorgaan. Het F1-circus strijkt immers neer in het land van president Poetin. Door de betrokkenheid van Poetin in de conflicten met Oekraïne, werd er even gedacht aan een boycot van de race. Alles ging gewoon door, simpelweg doordat Ecclestone en compagnie niet aan politiek doen.

Het circuit is 5 853 meter lang, het op twee na langste circuit op de kalender. Het bevat twaalf rechtse en zes linkse bochten met daarbij twee DRS-zones.

Over de historie van Rusland in de Formule 1 valt er weinig te melden. De race van aanstaande zondag wordt de eerste officiële Grote Prijs van Rusland. Ook qua rijders valt er weinig te vertellen. U herinnert zich waarschijnlijk nog wel Vitaly Petrov. Hij was drie jaar actief in de hoogste klasse van de autosport. Hij reed twee jaar voor Renault, dat in het tweede jaar waar Petrov actief was haar naam veranderde in Lotus Renault GP. In zijn laatste jaar reed hij bij Caterham. Momenteel rijdt er nog een Rus in de Formule 1, namelijk Daniil Kvyat. Deze jonge Rus rijdt nu nog voor Toro Rosso, maar zal in 2015 voor het grote Red Bull Racing rijden. Hij zal er zeker op gebrand zijn een goed resultaat neer te zetten in zijn thuisrace. Met een nieuw getekend contract bij Red Bull en een tribune vernoemd naar zijn naam moet hij zeker extra steun voelen. Als laatste vernoemen we nog Sergei Sirotkin. Hij mag immers tijdens de eerste vrije training achter het stuur kruipen van een Sauber. Er rijden dus op vrijdagochtend twee Russen op het circuit van Sochi.

Naast Sirotkin, zien we ook nog Roberto Merhi in actie voor Caterham tijdens de eerste vrije training. Hij neemt het stuur over van Kamui Kobayashi en dit al voor de derde keer dit seizoen. Maar Kobayashi zou wel de rest van het weekend mogen rijden.

Grote ontbrekende is ongetwijfeld Jules Bianchi. Na zijn ongeval tijdens de GP van Japan die vorige week plaatsvond, vecht Jules nog steeds voor zijn leven. Hij bevindt zich in een kritieke, maar stabiele toestand. Zoals het er naar uitziet wordt Alexander Rossi de vervanger van Bianchi. Rossi is immers net ingeschreven als tweede rijder bij Marussia.

Dit weekend kan Mercedes reeds de constructeurstitel veilig stellen. Met nog vier races te gaan staat Mercedes 190 punten voor op eerste achtervolger Red Bull Racing. In vier races is er nog een maximum van 215 punten te verdienen. Een overwinning van ofwel Lewis Hamilton ofwel Nico Rosberg zou dus kunnen volstaan voor het binnenhalen van de constructeurstitel. In tegenstelling tot de constructeurstitel zouden we wel eens moeten wachten tot het einde van het seizoen voordat we de kampioen kennen bij de rijders.

In Rusland worden de medium en de zachte banden van Pirelli gebruikt.

Er wordt het hele weekend mooi weer voorspeld in Sochi met ongeveer 23 graden.

Het tijdsschema (Belgische tijd):
- Eerste vrije training: vrijdag 8 uur.
- Tweede vrije training: vrijdag 12 uur.
- Derde vrije training: zaterdag 10 uur.
- Kwalificatie: zaterdag 13 uur.
- Race: zondag 13 uur.

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België