logo
 

“Psychologische oorlogsvoering cruciaal in strijd om de wereldtitel met Hamilton ”

08 november 2017 — Nico Rosberg laat in een gesprek met ‘F1 Racing’ weten dat hij Lewis Hamilton ook op psychologisch vlak bekampte in 2016. Achteraf bekeken bleek dat cruciaal te zijn in het behalen van zijn wereldtitel.


Het bleef spannend tot in de laatste meters van het seizoen 2016 maar uiteindelijk was het toch Nico Rosberg die aan het langste eind trok, dit ten nadele van zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Het verschil was slechts een luttele vijf punten tussen de twee Mercedes-rijders.

De grootste verrassing moest echter nog komen toen de kersverse wereldkampioen, een paar dagen na het behalen van zijn titel, aankondigde afscheid te nemen van de Formule 1.

Rosberg vertelt dat hij er in slaagde om in Japan de pole af te snoepen van zijn teamgenoot omdat hij tijdens de zomerstop wat gewicht verloren had. Hamilton kwam bovendien nog slecht weg bij de race maar kon zich terugknokken naar de derde plaats terwijl de Duitser zijn laatste overwinning van zijn carrière pakte. Rosberg beweert dat die gemiste start het gevolg was van het feit dat Hamilton geïrriteerd was door het mislopen van die pole met 0,03 seconde.

Die Japanse GP was een omslagpunt in de strijd om de titel en de Duitser had genoeg aan tweede plaatsen in de resterende races om de titel binnen te halen.

“Elk detail telt,” aldus Rosberg. “Tijdens de zomerstop besloot ik om te stoppen met fietsen omdat de beenspieren tot één van de zwaarste zaken in ons lichaam behoren. Ik verloor één kilogram tijdens de maand augustus. Drie races na de hervatting van het seizoen was het de GP van Japan.”

“Één kilogram lichaamsgewicht betekent ongeveer 0,04 seconden winst per ronde als de wagen op de gewichtslimiet zit. In Japan behaalde ik de pole omdat ik 0,03 seconden sneller was dan Lewis,” aldus Rosberg. “Mijn lichtere beenspieren hadden er dus voor gezorgd dat ik de pole behaalde en dat begon te spelen in het hoofd van Lewis en daarom verknoeide hij zijn start. Ik won, hij werd derde en op die manier had ik genoeg punten voorsprong om met enkel tweede plaatsen de titel binnen te halen.”

De Duitser vertelt ook nog dat hij de beslissing om te stoppen gemaakt heeft op de grid in Abu Dhabi, net voor de race van start zou gaan.

“Er was niets dat me gerust kon stellen, behalve de gedachte dat het mijn laatste race zou zijn.  Toen dacht ik: ‘Dit is misschien de laatste keer dus geniet ervan.’ Dat stelde me gerust.”

“Door mijn mentale training heb ik geleerd om op mijn instincten te vertrouwen. Ik vind dat je instincten een goede aanwijzing geven welke richting je uit moet. In dit geval heb ik mijn instincten gevolgd in de beslissing om te stoppen,” besluit Rosberg.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonNico RosbergMercedes

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België