Racisme een bedreiging voor de F1?

11 september 2012 — Afgelopen weekend was het opnieuw prijs, opnieuw waren er racistische opmerkingen te horen tijdens de podiumceremonie.

image
De meeste F1-fans hebben een favoriete rijder of team en uiteraard staat daar tegenover een grote concurrent. Als die dan op het groot scherm verschijnt, passeert tijdens de rijdersparade of plots uitvalt, dan is het quasi logisch dat daarom gelachen of geroepen wordt. Maar het podium van de GP van Italië was een nieuw triest hoogtepunt op het vlak van het racisme dat de Formule 1 binnensluipt ...

Iedereen herinnert zich de situatie van enkele jaren geleden nog wel. Alonso en Hamilton leefden op voet van oorlog binnen McLaren. Veel fans vonden dat Alonso benadeeld werd binnen McLaren en na amper één seizoen vertrok de Spanjaard ook effectief weer bij McLaren.

Sindsdien kunnen de Spaanse fans Hamilton compleet niet meer uitstaan. Het leidde in het verleden al tot racistische opmerkingen tijdens races en testsessies. In 2008 werden er racistische spandoeken aangebracht op het Circuit de Catalunya en Hamilton werd uitgescholden toen hij te voet door de pits liep. Er kwam een berisping voor het circuit en de FIA dreigde er zelfs mee om het circuit van de F1-kalender te halen.

Dat Hamilton geslachtofferd wordt omwille van zijn huidskleur mag duidelijk zijn. Al gebruikte hij vorig jaar in Monaco zelf een erg controversiële uitspraak over zijn huidskleur nadat hij voor de zoveelste keer bestraft was door de stewards: “Ik aanschouw de stewards als een grap. Misschien is het wel omdat ik zwart ben dat ze me zo behandelen. Dat is alvast wat Ali G zou zeggen. Ik weet het niet meer”, zo liet Hamilton toen verstaan.

Afgelopen weekend was het opnieuw prijs. Hamilton zegevierde te midden van de tifosi en mocht op het podium zijn trofee in ontvangst nemen. Nadien volgde het interview op het podium. De Brit probeerde nog vriendelijk om in het Italiaans te beginnen maar werd onmiddellijk door de Italiaanse fans getrakteerd op een fluitconcert gevolgd door apengeluiden.

Een fluitconcert omdat je in het hol van de leeuw komt winnen kan er misschien nog net door. Als 90% van het publiek voor Ferrari is, dan is het misschien te begrijpen dat je niet op een enthousiast applaus moet rekenen. Maar dat een klein deel van het publiek dit gebruikt om vervolgens apengeluiden na te bootsen, dat kan inderdaad niet door de beugel.

“Ik hoopte dat we hier een beter ontvangst zouden gekend hebben. Ik weet echter dat er heel wat Britse fans te midden van de Italiaanse Ferrari-fans stonden. Ik heb ze van de eerste tot de laatste allemaal opgemerkt tijdens de rijdersparade”.

Racisme sluimert steeds meer de Formule 1 binnen, al is het net als in veel andere sporten een klein deel van de fans dat zich misdraagt. Een pasklare oplossing is er niet. Kijk maar naar het voetbal, waar men reeds jarenlang probeert om racisme uit de voetbalstadions te weren ...

Speel mee met het Grosser Preis der Steiermark Spel: Minimaal 500 Euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België