logo
 

“Radioverbod in de F1 moet herbekeken worden”

21 juni 2016 — Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff doet een oproep om de radioverbod die er in de Formule 1 bestaat te herbekijken.


Tijdens de GP van Europa kregen meerdere rijders problemen met hun wagen, problemen die vaak te verhelpen waren door een simpele aanpassing op het stuur van de rijder. De rijders mogen vandaag de dag op dat vlak echter niet meer geholpen worden. Er heerst in de Formule 1 momenteel immers een radioverbod voor heel wat boodschappen.

Lewis Hamilton kende de meeste problemen tijdens de race. De Brit liet zijn frustraties de vrije loop over de boordradio maar ondanks alles kon en mocht het team hem niet helpen.

Gisteren schreven we reeds dat Fernando Alonso vond dat de wagens vandaag veel te technisch zijn en dat het onlogisch is dat een rijder dan maar zonder hulp alle problemen uit zichzelf moet kunnen oplossen (Lees: “Radioverbod is zinloos indien we F1-bolides zoals een ruimteschip moeten besturen”). Ook Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff is die mening toegedaan en hij lanceert nu een oproep om de radioban die er in de Formule 1 is te herbekijken.

“Ik denk dat we rijders tegen elkaar willen zien racen,” aldus Toto Wolff. “De wagens zijn vandaag de dag erg gecompliceerd en dat vooral op technologisch vlak. Ik denk dat we het reglement moeten herbekijken. Het is niet dat ik mijn beklag wil doen, het is immers hetzelfde voor iedereen, ik denk dat Ferrari hetzelfde probleem had.”

“Je kan twee dingen doen. Je kan de technologie veel minder gecompliceerd maken, al denk ik niet dat dit de juiste richting is die je dan uitgaat. Of je kan de regelgeving aanpassing zodat je meer met de rijder kan communiceren indien er een probleem is.”

Het fel bediscussieerde radioverbod in de Formule 1 zorgde er vooral tijdens de eerste races voor dat teams goed moesten uitkijken wat ze wel en niet mochten zeggen tegen de rijders. Het radioverbod kwam er immers om ervoor te zorgen dat de rijders ‘zelfstandiger’ zouden rijden. De regelgevers wilden er met het radioverbod voor zorgen dat rijders zelf meer beslissingen zouden nemen.

Ook volgens Lewis Hamilton kan het radioverbod maar best zo snel mogelijk aangepast worden.

“Het radioverbod is volgens mij ingevoerd om de hulp aan de rijders te verminderen. Dit was echter geen geval waarbij je de rijder gaat helpen, dit was een technisch probleem,” vindt de Brit. “De Formule 1 is bijzonder technisch, de sport is bijna te technisch. Je hebt enorm veel posities waarin de knoppen op je stuur kunnen staan. Het is iets dat je zou moeten kunnen rechtzetten want de jongens in de garage zijn de enigen die zien dat je een probleem hebt.”

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België