logo
 

“Radioverbod is zinloos indien we F1-bolides zoals een ruimteschip moeten besturen”

20 juni 2016 — Fernando Alonso heeft na afloop van de GP van Europa felle kritiek geuit op het radioverbod dat er in de Formule 1 is.


Tijdens de race in Azerbeidzjan kregen onder meer Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Kimi Raikkonen problemen met hun wagen. Telkens moesten de rijders er zelf voor proberen zorgen dat het probleem verholpen werd zonder enige hulp of instructies van het team. Dat is volgens het reglement immers verboden. Vooral bij Lewis Hamilton leidde dat tot heel wat frustraties, zoals over de boordradio meermaals te horen was tijdens de race.

Door een setting die het team voorafgaand aan de race had ingesteld werd Hamilton, net als teamgenoot Rosberg, geconfronteerd met een gebrek aan motorkracht. In tegenstelling tot zijn Duitse teamgenoot deed Hamilton er ruim twaalf ronden over om het probleem te verhelpen.

Eenzelfde verhaal bij Kimi Raikkonen. Ook de Fin raakte gefrustreerd omdat Ferrari hem niets van informatie gaf. Het team liet hem weten dat dit niet mocht, waarna de Fin gepikeerd en gevat antwoordde met: “Je kan me toch antwoorden met ja of nee?”.

Volgens Fernando Alonso is het radioverbod dat er momenteel in de Formule 1 is een compleet zinloze maatregel, zeker gezien het feit dat de F1-bolides momenteel zeer complex zijn en er heel wat zaken problemen kunnen veroorzaken.

“Vanaf het begin was deze regel redelijk zinloos,” zei de Spanjaard na de race. “Ze geven ons een ruimteschip om mee te rijden, met enorm veel technologie, en nu hebben we geen informatie ter beschikking. Soms is het moeilijk om te weten wat er met de wagen gebeurt en welke oplossing daarvoor mogelijk is. Misschien kunnen we dat in de toekomst veranderen?”

Ook Ferrari-piloot Sebastian Vettel is het eens met Alonso.

“Indien je mijn eerlijke mening wil, de radioban is een lachertje want hij verandert weinig,” zei Vettel tegenover ‘Sky Sports’. “Er is veel dat je zou willen vragen maar je kan het niet. Ik denk ook dat er heel wat dingen zijn die de teams ons willen vertellen. Ik denk niet dat je sneller gaat rijden wanneer je weet wat er gebeurt.”

“Sommige mensen zien het echter anders. Uiteindelijk verandert het echter niets, buiten het feit dat je minder radiocommunicatie hebt om uit te zenden waardoor je de mensen kan geven.”

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België