Rechtbank: “Sauber moet Giedo Van der Garde laten racen”

11 maart 2015 — Giedo Van der Garde heeft de rechtszaak die hij tegen het Sauber F1 team had aangespannen gewonnen.


Volgens het Supreme Court van Victoria heeft de Nederlander een geldig contract bij het Sauber F1 team om dit jaar bij het F1-team te racen en moet dat contract dan ook worden gerespecteerd. Als het van de rechtbank afhangt stapt Van der Garde dus komend weekend in de Sauber C34 om deel te nemen aan de GP van Australië en alle overige races van het F1-seizoen 2015.

Het brengt het Sauber F1 team in een wel erg lastige situatie want de Zwitserse renstal heeft reeds twee andere rijders onder contract. Felipe Nasr en Marcus Ericsson vormen immers momenteel het rijdersduo. Indien Sauber de uitspraak van de rechtbank wil respecteren moet het dus één van beide rijders aan de kant schuiven.

Ook langs die kant mag Sauber zich aan het nodige weerwerk verwachten want de advocaat van Felipe Nasr en Marcus Ericsson heeft reeds laten weten dat hij juridische stappen zal ondernemen indien één van beide rijders aan de kant wordt geschoven.

Volgens de advocaat van Giedo Van der Garde is zijn cliënt klaar om komend weekend te racen en hoopt hij dan ook zo snel mogelijk om in contact te komen met Sauber om de nodige voorbereidingen te treffen. De advocaat van Sauber haalde maandag nog aan dat het levensgevaarlijk zou zijn om Van der Garde te laten racen in de Sauber, een argument dat geen indruk maakte op de rechter.

Begrijpelijk ook, indien je weet dat Van der Garde vorig jaar nog test- en reserverijder bij de renstal was. Bovendien laat het Manor F1 team, dat in laatste instantie alsnog de startgrid haalt, komend weekend twee rijders in haar wagen stappen met zo goed als geen F1-ervaring. Het was dan ook eerder een wanhoopspoging van de advocaat van Sauber. Giedo Van der Garde was bovendien voordien al in het gelijk gesteld door een arbitragetribunaal in Zwitserland.

Het Sauber F1 team ging wel meteen in beroep tegen de beslissing van de rechtbank. Die beroepsprocedure wordt vandaag nog gehoord. Indien Giedo Van der Garde komend weekend daadwerkelijk in de Sauber C34 zal rijden dan staan er met Van der Garde en Max Verstappen twee Nederlanders op de startgrid van de Formule 1.

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België