Rechtszaak tegen Bernie Ecclestone gaat van start

24 april 2014 — De Duitse rechtszaak tegen Bernie Ecclestone, de grote baas van de Formule 1, gaat vandaag van start van München.

image
Bernie Ecclestone staat in Duitsland terecht voor omkoping alsook het aanzetten tot corruptie. Ecclestone riskeert tot 10 jaar celstraf wanneer hij schuldig wordt bevonden.

Alles draait rond een pakket aandelen dat de Duitse bank BayernLB v aan CVC Capital Partners verkocht. CVC Capital Partners is momenteel nog steeds mede-eigenaar van de Formule 1. De Duitse openbaar aanklager verdenkt Bernie Ecclestone er echter van dat hij een medewerker van de bank omkocht voor 44 miljoen euro zodat die bank de aandelen aan niemand anders dan CVC Capital Partners zou verkopen.

Ecclestone zou dit gedaan hebben omdat hij van CVC Capital Partners de garantie zou gekregen hebben dat hij de commerciële baas van de Formule 1 kon blijven. Daardoor zouden de aandelen van de Formule 1 mogelijk tegen een te lage prijs verkocht zijn. Gerhard Gribkowsky, de werknemer van de bank BayernLB, werd twee jaar geleden in het kader van deze zaak tot een gevangenisstraf van 8,5 jaar veroordeeld.

Het is echter maar de vraag hoe de rechtszaak in Duitsland zal aflopen. Eerder dit jaar won Bernie Ecclestone immers een rechtszaak die in Engeland tegen hem was aangespannen. CVC Capital Partners betaalde 839 miljoen dollar voor de aandelen van de Formule 1 en het Duitse Constantin Medien beweerde dat het destijds meer wenste te betalen voor de aandelen. Constantin Medien beweerde dat het heel wat geld was mislopen omdat het naast de F1-aandelen had gegrepen doordat het geen bod kon uitbrengen.

Het hooggerechtshof in Londen wees de claim van Constantin Medien echter af omdat Bernie Ecclestone de F1-aandelen nooit tegen een te lage prijs zou laten verkopen. Wel werd er vastgesteld dat er omkoping zou hebben plaatsgevonden waardoor Bernie Ecclestone zich nu dus moet verantwoorden tegenover een Duitse rechtbank.

Bernie Ecclestone beweert dat hij onschuldig is en niet aan omkoping heeft gedaan. Ecclestone claimt dat er sprake zou zijn geweest van afpersing. Gribkowsky zou Bernie Ecclestone afgeperst hebben en daarom zou Ecclestone 44 miljoen euro overgemaakt hebben richting Gribkowsky. Hij beweert dat Gribkowsky hem anders de nodige problemen bij de Britse belastingdienst zou bezorgen. Die laatste claim wekte uiteraard de nodige argwaan bij de Britse belastingdienst waardoor ook zij meer dan de gebruikelijke interesse hadden in de financiën van Bernie Ecclestone.

Eerder dit jaar raakte reeds bekend dat Bernie Ecclestone met onmiddellijke ingang opgestapt was uit de raad van bestuur van de Formule 1. Ecclestone doet voor alle duidelijkheid nog wel steeds het dagdagelijks bestuur van de Formule 1 maar hij staat naar verluidt wel onder ‘verscherpt toezicht’.

“Na overleg met de raad van bestuur heeft Ecclestone ons voorgesteld om zijn functie als bestuurslid met onmiddellijke ingang neer te leggen en dit tot de zaak is afgesloten. Het voorstel van Ecclestone is door de rest van de raad van bestuur aanvaard. Het is in het belang van de Formule 1 dat Ecclestone ondertussen doorgaat met de dagdagelijkse leiding over de sport. Dit zal nu wel onder verscherpt toezicht van het bestuur gebeuren, iets waarmee Ecclestone heeft ingestemd,” luidde het in januari in een mededeling.

Speel mee met het Grand Prix van Spanje Spel. Minimaal 500 Euro aan prijzen!

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België