“Red Bull speelde paniekvoetbal bij contractverlenging van Max Verstappen”

22 december 2017 — In een interview op de Oostenrijkse TV heeft Mercedes-adviseur Niki Lauda tegen Dr. Helmut Marko gezegd dat Red Bull veel geld had kunnen besparen indien ze even met hem gepraat zouden hebben voor dat ze Verstappen een nieuw contract hadden aangeboden.


In een interview met Niki Lauda en Helmut Marko op de Oostenrijkse TV-zender ‘Servus TV’, die eigendom is van Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz, zegt Lauda dat Red Bull Max Verstappen overbetaald heeft. Volgens de drievoudige wereldkampioen is dat het gevolg van paniekvoetbal uit het kamp van de Oostenrijkers omdat ze bang waren om de Nederlander naar Mercedes te zien overstappen.

De geruchtenmolen kwam op gang nadat vader Jos Verstappen in Monza gesignaleerd was in het motorhome van Mercedes. Hoewel het algemeen bekend is dat Verstappen senior goed bevriend is met Mercedes-teambaas Toto Wolff was dat voor een aantal mensen reden genoeg om aan te nemen dat Verstappen met de Duitse renstal aan het onderhandelen was.

Andere bronnen beweerden dan weer het tegendeel omdat Mercedes niet het risico wou lopen dat de sfeer in hun team verziekt zou geraken door Verstappen naast Hamilton te plaatsen.

Niki Lauda houdt ook nu nog vol dat ze nooit een voorstel richting Verstappen hebben gedaan. Marko reageerde laconiek met: “Dat hebben ze officieel wel gedaan.”

“Ik heb een goede relatie met Helmut,” vertelt Lauda. “We delen gewoonlijk ook een vliegtuig. Maar hij wordt koppiger en als hij denkt dat hij iemand aan het verliezen is laat hij hem onmiddellijk een contract ondertekenen. Hij ging samen met Jos Verstappen naar Austin en tekende daar een contract.”

Daarna richt Lauda zich rechtsreeks naar Marko: “Ik zeg het je nu, als we eerst gepraat hadden zou je veel geld bespaard hebben. We hebben het nooit met hem (Verstappen) over geld gehad.”

“Laat ons zeggen dat jullie het niet aangeboden hebben,” kaatst Marko de bal terug. “Bedankt. We appreciëren het dat je ons wil helpen geld te besparen. Jullie hebben geen alternatief voor Lewis Hamilton, jullie moeten hem betalen wat hij vraagt.”

“Daar heb ik niets tegenin te brengen,” moest Lauda toegeven.

Marko legt uit dat ze Verstappen overtuigd hebben door het feit dat hun belangrijkste personeel tenminste tot 2020 aan het team verbonden blijft. De talentenjager vindt het dan ook niet meer dan normaal dat de Nederlander van de situatie gebruik heeft gemaakt om een salarisverhoging te vragen.

“Hij zit nog ver van het salaris van Hamilton of Vettel maar als hij wereldkampioen wordt kan hij naar dat niveau toegroeien, dat is geen geheim,” vertelt Marko.

Lauda repliceerde: “Dus eens hij wereldkampioen wordt ga je hem hetzelfde betalen als Hamilton? Je gaat dan betalen zoals wij het doen?”

“Naar F1-normen betalen wij geen hoog vast salaris maar we hebben een aardig systeem van bonussen,” besluit Marko.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max VerstappenRed Bull

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België