Red Bull: “Switch naar Honda was net wat Adrian Newey nodig had”

16 januari 2019 — Volgens Dr Helmut Marko heeft de overstap naar Honda-krachtbronnen er voor gezorgd dat Adrian Newey weer helemaal gemotiveerd is.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door F1 Inside Out (@f1insideout) op

We hoeven Adrian Newey niet meer voor te stellen, de man is verantwoordelijk voor verschillende bolides bij verschillende teams die het kampioenschap op zijn naam wisten te schrijven. Hij is ook de architect van de dominante periode van Red Bull, dat tussen 2010 en 2013 met Sebastian Vettel vier wereldtitels op haar naam wist te schrijven.

Na 2013 was de Brit minder betrokken bij de F1 en ging zijn aandacht meer uit naar projecten zoals bijvoorbeeld de Valkyrie, de hypercar van Aston Martin. Sinds 2017 komen de ontwerpen weer grotendeels van zijn hand maar hij wordt beperkt door het gebrek aan vermogen van de Renault-krachtbronnen achterin zijn bolides.

Vanaf dit jaar zal Red Bull aantreden met Honda-motoren en dat heeft de motivatie van Newey nieuw leven ingeblazen.

“Newey is niet meer geïnteresseerd in normale werkdagen,” aldus Marko. “Hij werkt voor ons op dagelijkse basis.”

“Hij was enorm gefascineerd en geïnteresseerd in het Valkyrie-project. Je moet altijd een nieuwe uitdaging voor hem zoeken. Als hij weet dat hij kansloos is door de motor heb je niet dezelfde Newey als nu.”

“In december was hij ook in het ontwikkelingscentrum van Honda in Sakura. We zijn erin geslaagd om aan zijn behoeften te voorzien. Dat is een toegevoegde waarde voor het team.”

Ondanks dat Ferrari hard aan zijn mouw trok om de Scuderia te vervoegen in 2014 bleef Newey Red Bull trouw. Dit jaar gaat het contract van de sterontwerper zijn laatste jaar in maar Marko hoopt van hem te kunnen behouden, zeker met de grote reglementswijzigingen die binnen een paar jaar op til staan.

“Newey is een cruciale factor voor ons,” gaat Marko verder. “Toen de nieuwe regels kwamen op het vlak van aerodynamica hadden we de bal helemaal mis geslagen maar tegen de GP van Spanje waren we alweer op niveau.”

“Dat is Newey. Hij ziet het als er iets misloopt, zelfs al in het ontwerpstadium zonder al de technische data.”

“Hij kan je gewoon zeggen: “Dat zal niet werken.’ Hij heeft geen computer, je voelt je meteen thuis in zijn kantoor. Er staat enkel een grote tekentafel.”

“Andere personen zouden dat in computertaal vertalen zodat de anderen het ook zouden begrijpen. Maar wat hij ontwerpt klopt voor 95%.”

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België