Red Bull: “We verlaten de F1 indien we niet dezelfde motoren krijgen”

23 september 2015 — Red Bull heeft er voor de zoveelste keer mee gedreigd om de Formule 1 te verlaten, al is het dreigement momenteel vooral om druk te kunnen uitoefenen op Ferrari.


Red Bull dreigde er de voorbije maanden al meermaals mee om de Formule 1 vaarwel te zeggen. De renstal voerde eerst de druk op motorpartner Renault op en nu de overeenkomst met Renault wordt stopgezet moet Red Bull op zoek naar een nieuwe motorleverancier.

Aanvankelijk werd daarbij aan Audi gedacht, dat tot de Volkswagen-groep behoort, maar Audi liet al meermaals verstaan dat het op korte termijn een F1-avontuur niet ziet zitten. Aankloppen bij Mercedes dan maar, maar daar zien ze het niet zitten om concurrent Red Bull van motoren te voorzien.

Ferrari is vervolgens de enige overgebleven mogelijkheid. De Italianen verklaarden reeds dat ze geen schrik hebben om Red Bull van motoren te voorzien. Het is echter maar de vraag of Red Bull dan net als de overige teams die motoren van Ferrari afnemen tevreden is met een motor die van een oudere specificatie is. Niet dus ...

Speedweek haalt aan dat Red Bull en Toro Rosso na het huidige seizoen de Formule 1 wel eens vaarwel zouden kunnen zeggen, zeker indien ze geen competitieve motor krijgen. Daarbij wordt verwezen naar uitspraken die Dr. Helmut Marko deed in Singapore, maar ook Red Bull-baas Dietrich Mateschitz doet nu zijn zegje.

“Als ‘customer team’ krijg je alleen maar een motor die goed genoeg is om punten weg te nemen van rivalen. De motor zal nooit goed genoeg zijn om het constructeursteam te verslaan. Met zo’n motor zullen we nooit opnieuw wereldkampioen kunnen worden. En indien dat het geval is dan verliezen we onze interesse,” aldus Dietrich Mateschitz.

Een duidelijke boodschap aan Ferrari en ook aan Bernie Ecclestone, die met zijn F1-circus serieus gezichtsverlies zou leiden indien plots twee teams de Formule 1 vaarwel zouden zeggen. Lees: Bernie kan maar best even in gesprek gaan met Ferrari om een goed woordje te doen.

Ondanks de miljardenomzet die Red Bull jaarlijks genereert kan de fabrikant van energiedrankjes het zich immers niet veroorloven om honderden miljoenen per jaar in zijn twee F1-teams te investeren om uiteindelijk slechts een paar keer tijdens het seizoen op het podium te staan. Voorlopig blijft het echter afwachten of Red Bull haar dreigement ook daadwerkelijk hard maakt of dat het bij woorden blijft.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België