“Reglementswijzigingen 2017 zijn ingrijpender dan 2009”

28 december 2015 — In 2017 krijgen we opnieuw grote reglementswijzigingen in de Formule 1, maar hoe ingrijpend zijn die reglementswijzigingen?


Bredere banden, een aangepast motorenreglement, nieuwe voorschriften wat het chassis betreft, ... Het zijn maar enkele wijzigingen voor 2017. Bovendien zullen de teams al halverwege 2016 serieus de focus naar 2017 moeten beginnen verschuiven.

Het doet terugdenken aan de ingrijpende reglementswijzigingen die in 2009 ingevoerd werden, al zijn er volgens Pat Symonds, de technisch directeur van Williams, grote verschillen met 2009.

Met het oog op 2017 zullen er immers veel meer beperkingen zijn. Zo zullen de windtunnels minder intensief gebruikt mogen worden en mag er ook niet zomaar extra personeel in dienst genomen worden om het extra werk op te vangen. Teams zullen dus nog beter moeten inschatten wanneer ze de focus volgend jaar verschuiven van het seizoen 2016 naar de voorbereidingen voor het seizoen 2017.

“Veel mensen die zich in mijn positie bevinden zullen volgend jaar heel wat moeilijke beslissingen moeten nemen. Het is immers compleet anders dan in 2009, wanneer we de laatste keer zo’n ingrijpende reglementswijzigingen hadden,” zei Symonds tegenover Autosport. “Destijds kon je dertig extra mensen in dienst nemen voor de aërodynamica en de windtunnel wat harder laten werken. Dat kan je nu niet meer doen. Je mag slechts 70 runs per week doen en daar stopt het.”

“Mensen zoals mij zullen enkele heel moeilijke beslissingen moeten nemen, zeker wat de verdeling betreft tussen de huidige wagen en de focus die je op 2017 legt.”

Reglementswijzigingen die niet zo ingrijpend meer zijn veranderd als in 2009, dat doet terugdenken aan Brawn GP dat toen domineerde. Het jaar voordien schreef Honda, de voorloper van Brawn GP het seizoen 2008 vroegtijdig af en werd de focus compleet op het seizoen 2009 gericht. Honda besloot eind 2008 echter de stekker uit het F1-avontuur te trekkken. Ross Brawn, die de renstal overnam en onder Brawn GP een doorstart liet maken, profiteerde van al het harde werk dat in 2008 verricht was met het oog op 2009.

Toch denkt Pat Symonds niet dat er opnieuw een renstal zoiets zal kunnen uithalen.

“Ik denk niet dat de reglementswijzigingen iemand opeens zal laten wegsnellen van de rest doordat ze veel beter werk verrichten hebben dan de anderen omdat ze er meer tijd in hebben kunnen steken,” aldus Symonds. “Er kan misschien wel iemand veel beter presteren omdat ze iets hebben zoals Brawn GP de dubbele diffuser had in 2009.”

Speel het 70th Anniversary Grand Prix Spel 2020. Minimaal 500 euro aan prijzen!

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België