Renault bevestigt breuk met Red Bull en Toro Rosso

15 september 2015 — Renault-baas Carlos Ghosn heeft op het autosalon van Frankfurt bevestigd dat de Franse autoconstructeur vanaf 2016 niet langer als motorleverancier zal optreden in de Formule 1.


Reeds maandenlang wordt er gespeculeerd over de toekomst van Renault in de Formule 1 maar langzamerhand krijgen we meer duidelijkheid.

Renault is momenteel actief als motorleverancier van de F1-teams van Red Bull en Toro Rosso. De relatie van Red Bull en zusterteam Toro Rosso met Renault kwam dit seizoen verder onder druk te staan omwille van erg tegenvallende prestaties en een betrouwbaarheid van de power units die te wensen overlaat.

Ook Renault zelf stelde haar engagement ten aanzien van de Formule 1 in vraag. Daarbij waren er aanvankelijk drie pistes. In de Formule 1 blijven als motorleverancier, het minst waarschijnlijke scenario. In de Formule 1 blijven maar dan door een bestaand team over te nemen en om te vormen tot haar eigen constructeursteam. De laatste mogelijkheid was een compleet vertrek uit de Formule 1.

“We zullen in 2016 niet meer als motorleverancier optreden in de Formule 1,” zei Renault-baas Carlos Ghosn in Frankfurt.

De voorbije weken werd er al druk gespeculeerd over een vroegtijdige breuk tussen Renault en Red Bull. Red Bull en Toro Rosso beschikken nog over een contract om ook volgend jaar nog Renault-motoren te krijgen maar die samenwerking wordt dus vroegtijdig stopgezet, zo liet Carlos Ghosn vandaag dus op het IAA in Frankfurt verstaan.

“Ofwel brengen we ons eigen team aan de start, ofwel verlaten we de Formule 1,” aldus Ghosn.

Daarover moet dus nog duidelijkheid komen. De voorbije weken waren er speculaties dat Renault het Lotus F1 team zou overnemen. Die renstal kent de nodige financiële problemen en is eigenlijk de opvolger van wat vroeger reeds het Renault F1 team was. Renault verkocht destijds echter haar resterend belang in de renstal omdat het niet langer een eigen team wenste te runnen in de Formule 1.

Grand Prix van Portugal (RtAD) Spel. Win 2.500 Euro met maar 3 Euro!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België