Renault kocht Lotus F1 team voor slechts 1 Britse Pond

27 december 2015 — Het Lotus F1 team werd voor amper 1 Britse Pond verkocht aan Renault, zo blijkt uit documenten die recent vrijgegeven werden.


Dat het Lotus F1 team in financieel moeilijke papieren zat was reeds maandenlang duidelijk. Na afloop van de GP van België stonden de vrachtwagens van de renstal zelfs dagenlang geblokkeerd op het circuit van Spa-Francorchamps.

Daarna volgden nog verschillende onheilspellende berichten over de renstal. Meermaals kwamen onderdelen en medewerkers te laat in de F1-paddock aan en op een bepaald moment moesten zowel de rijders als de medewerkers bij andere teams en Bernie Ecclestone gaan bedelen om eten.

Het toont aan hoe diep het Lotus F1 team zat. Wetende dat de renstal ook nog eens een serieuze schuldenberg had bij de Britse belastingdienst, stond de renstal voor twee mogelijke scenario’s: een faillissement of een overnemer vinden. Het werd uiteindelijk het laatste scenario met Renault dat het Lotus F1 team overnam en dat voor amper 1 Britse Pond, een symbolisch bedrag dus.

Opmerkelijk ook want Renault trok zich in 2009 terug uit de Formule 1 en verkocht haar F1-renstal in 2009 aan Genii Capital. Renault scheurde destijds haar broek aan de verkoop en noteerde een minwaarde van zo’n 118 miljoen euro in haar boeken voor de verkoop van haar F1-team.

Renault is nu dus voor amper 1 Britse Pond voor 90 procent eigenaar van het team, terwijl Genii Capital een belang aanhoudt van 10 procent. Een koopje dus voor Renault, dat door de overname opnieuw met haar eigen volwaardig team meedoet in de koningsklasse van de autosport.

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België