Renault maakt van Alonso geen prioriteit voor 2018

25 april 2017 — Fernando Alonso blijft het nieuws in de paddock beheersen dezer dagen. Het contract van de Spanjaard bij McLaren loopt eind dit jaar af en een overstap naar Renault, het team waar hij zijn twee wereldtitels mee veroverde, zou volgens de laatste geruchten tot de mogelijkheden behoren. Motorsport.com vroeg het aan Renault-baas Cyril Abiteboul.


De problemen bij het huidige team van Alonso, McLaren, hoeven geen uitleg meer. De Engels-Japanse formatie levert al voor het derde jaar op rij gevechten in de achterhoede, al dan niet door de zwakke Honda-krachtbron, en een man met de reputatie van Alonso kan daar niet tevreden mee blijven.

Het voorgaande in acht genomen wordt de Spanjaard de laatste tijd in verband gebracht met het fabrieksteam van Renault, waar hij in 2005 en 2006 de beste jaren van zijn carrière beleefde. We zijn echter al elf jaar verder en het team uit Enstone is, buiten de naam misschien, in niets meer te vergelijken met het team waar hij indertijd deel vanuit maakte.

Renault-baas Abiteboul laat verstaan dat de prioriteiten anders liggen dan toen en dat er meer op de lange termijn moet gedacht worden.

“Ik begon in de Formule 1 toen Flavio Briatore en Fernando Alonso deel uitmaakten van een groepje in Enstone. De omstandigheden zijn nu echter anders. We hebben bovendien een rijdersbezetting nodig die juist is voor de toekomst. Ik denk dat we volgend jaar nog niet in de positie zitten om voor het kampioenschap te vechten. We hebben dus een coureur nodig die ons, als het zover is, kan ondersteunen in het ultieme gevecht voor de wereldtitel, maar tot die tijd bereid is om daarop te wachten.”

De Fransman predikt rust en vindt dus dat er eerst moet gezorgd worden dat Renault er als een stabiel team staat en in de voorste gelederen mee kan strijden.

“Wanneer je deel uitmaakt van de voorste groep en je hebt stabiliteit in de regels, dan gaat op een bepaald moment elk detail tellen. Na een bepaalde periode van stabiliteit zal het steeds meer om de rijder gaan in plaats van om het team of de auto. Als we kijken naar onze eigen ontwikkeling, dan hopen we binnen twee jaar bij de topteams te horen. De regels zijn dan ook al even stabiel, waardoor iedereen dichter bij elkaar begint te komen. Op dat moment zal het cruciaal zijn om een rijder te hebben die over net dat beetje extra beschikt. Dat zal belangrijk zijn en we zijn van plan om daar een rol in te spelen, maar we hebben niet de intentie om gekke dingen te doen, want we kennen onze situatie en moeten kijken waar we ons in de toekomst bevinden.”

Bovendien vindt Abiteboul het na drie races is het nieuwe seizoen nog veel te vroeg om zijn huidige line-up te beoordelen. Hij laat ook weten dat hij met Hulkenberg iemand heeft binnengehaald waarvan hij hoopt dat het een samenwerking op lange termijn wordt.

“Het seizoen is nog maar een paar races oud, dus ik wil nu nog niets zeggen over een specifieke rijder. Dat moeten we straks dus eerst gaan bekijken. Daarna is het belangrijk dat de verwachtingen van de rijders en het team enigszins gelijk lopen, want het heeft geen zin om een rijder te hebben die enorm gefrustreerd is over de situatie. Met Nico hebben we er een programma voor de lange termijn van gemaakt. We zijn transparant geweest over hoe de situatie dit jaar bij ons zou zijn, maar hij weet ook wat we aan het doen zijn om de komende jaren in een betere positie te komen. Maar Nico is ook een zeer capabele rijder. Hij bevindt zich op een punt in zijn carrière waarop hij een paar jaar vooruit kan kijken. Dat is ook iets om rekening mee te houden.”

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België