Renault: “Red Bull zal de ontwikkeling van Honda afremmen”

28 januari 2019 — Volgens Renault-baas Cyril Abiteboul zal de ontwikkeling van de Honda-krachtbron in 2019 afgeremd worden door hun zoektocht naar betrouwbaarheid omdat ze ook motoren aan Red Bull zullen leveren.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Honda Racing F1 (@hondaracingf1) op

De meeste berichten die ons bereiken van Red Bull kunnen we allemaal catalogeren onder de noemer ‘goed-nieuws-show.’ Daarbij wordt er dan ook dikwijls verwezen naar de vooruitgang die de Japanners wisten te boeken met Toro Rosso in 2018 maar volgens Cyril Abiteboul zal dat niet blijven duren.

De Fransman wijst erop dat Honda zich dit jaar in een andere situatie bevindt doordat ze ook power units zullen leveren aan Red Bull. Vorig jaar werd er niet op een nieuw onderdeel, en de daarbij behorende gridstraffen, meer of minder gekeken maar het is ondenkbaar dat een topteam als Red Bull daar ook genoegen mee zal nemen.

“Honda heeft vorig jaar beslist om zoveel motoren te gebruiken als ze willen,” aldus Abiteboul tegenover ‘Motorsport.’ “Maar dat zal natuurlijk geregeld worden door het feit dat ze vier à vijf gridstraffen zullen krijgen.”

“Daar kraait geen haan naar als dat het geval is bij Toro Rosso maar ik verwacht wel wat meer lawaai als het ook bij Red Bull het geval zal zijn. Dat zal hun wel wat afremmen.”

“Als ze willen overeenstemmen met de regels zullen ze slechts twee of drie kansen krijgen om hun motor te verbeteren, net zoals wij vorig jaar.”

Vorig jaar stelde Renault een zogenaamde C-Spec van hun krachtbron beschikbaar voor de klantenteams. Die leverde meer vermogen maar er waren wat twijfels aangaande de betrouwbaarheid van het kleinood en dat maakte dat enkel Red Bull er gebruik van maakte terwijl de fabrieksformatie en McLaren het bij de oudere versie hielden.

“Misschien had dat ook voor ons meer winst kunnen betekenen en we hadden ook dezelfde mogelijkheden als Honda,” gaat Abiteboul verder. “Maar we waren ook in een strijd in het kampioenschap voor constructeurs verwikkeld.”

“We wisten dat gridstraffen een invloed zouden hebben op onze mogelijkheid om punten te scoren en dat kon ons onze positie in het kampioenschap gekost hebben. Dat was iets wat we niet wilden.”

“Honda is in zekere zin een bedreiging, maar ze zijn een bedreiging net zoals iedereen. Ik denk dat die bedreiging wat afgeremd zal worden en ik ben blij met de vooruitgang die wij geboekt hebben.”

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België