Ricciardo roept op tot verstand bij inhaalpogingen

27 oktober 2015 — Het was een spectaculaire race, de GP van Amerika. We zagen heel wat actie op de baan met mooie inhaalpogingen, maar ook een aantal twijfelachtige situaties. Daniel Ricciardo was tot twee keer toe betrokken in een dergelijk twijfelachtige situatie en roept nu op tot meer intelligentie tijdens een inhaalpoging. Kimi Räikkönen roept dan weer op tot meer duidelijkheid over de regels.

image
Daniel Ricciardo reed in Amerika een sterke race en kon meedoen om de overwinning. Maar de Australiër werd in Texas eerst geraakt door Nico Hülkenberg en daarna kwam hij nog eens in botsing met Carlos Sainz. Ricciardo vertelt dan ook aan Motorsport om in het vervolg na te denken tijdens een duel.

Het incident met Nico Hülkenberg werd na de race verklaard door een reeds beschadigde voorvleugel van de Duitser. De voorvleugel zou het tijdens het duel begeven hebben waardoor Hülkenberg de nodige downforce verloor en zo niet voldoende kon afremmen. Er werd dan ook geen straf toegekend aan de Duitser door de wedstrijdleiding, maar Ricciardo is er toch van overtuigd dat Hülkenberg in de fout ging.

“Ik zag hem al van ver aankomen, waardoor ik mij kon positioneren. Ik liet wat ruimte omdat hij in mijn blinde hoek terecht kwam, maar toch raakten we elkaar. Volgens mij was hij te enthousiast en schatte hij het verkeerd in. De botsing kon vermeden worden, maar dan moest ik van de baan”, wat uiteraard niet de bedoeling is.

Daniel Ricciardo heeft ook harde woorden voor Carlos Sainz. De Spanjaard reed een sterke inhaalrace, maar kwam geregeld in een duel terecht waar niet altijd alles verliep volgens de regels. “De botsing met Carlos kon absoluut vermeden worden”, zegt Ricciardo. “Maar Carlos sneed mij de pas af tijdens het remmen. Tijdens het remmen moet je de lijn die je volgt vasthouden en daar niet van afwijken. Onder rijders hebben we dit met elkaar reeds besproken. Je kan weinig doen als je aan het remmen bent. Je kan niet gaan uitwijken, want dan blokkeer je. Er zijn meerdere rijders die niet blij waren met de acties van Carlos en dat is niet de eerste keer. We zullen het hem dus nog eens moeten uitleggen.”

Ook Kimi Räikkönen was niet tevreden met de gang van zaken bij Toro Rosso. Volgens de Fin zelf werd hij meerdere keren van de baan gedwongen door Max Verstappen wanneer ze aan het duelleren waren.

De Iceman liet zijn ongenoegen ook blijken over de boordradio: “Mag je zomaar iemand van de baan dwingen? Dan doe ik het ook!”, riep de Fin boos.

Na de race verklaarde Räikkönen zijn woorden over de radio. “Ik wou niet vermelden dat hij iets verkeerd deed. Ik wou gewoon duidelijkheid over de regels. Er zijn immers heel wat regels over wat wel en niet mag tijdens een duel. De ene race wordt er heel wat toegelaten en de andere race regent het straffen. Daarom moet er meer duidelijkheid komen over wat er wel en niet mag!”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België