logo
 

Robert Kubica spreekt: “Ik kom zeker terug en sterker dan ooit”

11 februari 2011 — Robert Kubica heeft voor het eerst sinds zijn ongeval met de media kunnen spreken over zijn toestand, het ongeval en vooral over zijn toekomst. Kubica ligt sinds gisteren niet meer op de afdeling intensieve zorgen en sprak met de Gazetta Dello Sport.

Het is nog maar vijf dagen geleden dat het leven van de Formule 1 piloot aan een zijden draadje hing en toch is de Pool er al van overtuigd dat hij zeker nog terug zal keren in de cockpit en als een betere piloot dan ervoor.

“Ik wil sterker terugkomen als ervoor”, zegt Kubica,“na zulke ongevallen ben je immers altijd sterker als voor het ongeval. Dat was ook zo in 2007, na mijn crash in Canada. Toen moest ik een race aan de zijlijn blijven toekijken, maar achteraf ben ik er sterker uitgekomen. Een piloot is meer dan alleen gas geven en sturen, het is veel meer dan dat. Er is een groot verschil tussen iemand die op 80% rijdt en iemand die op 95% rijdt. In die 15% extra vind je de mogelijkheden en motivatie.”

“Sinds 2007 ben ik ook mentaal sterker geworden en dat zal deze keer niet anders zijn wanneer ik terug in goede fysieke conditie ben.”

“Ik herinner mij ook nog het ongeval in 2003 toen ik samen met een vriend werd aangereden door een dronkaard, door de vangrail gingen en in een afgrond vielen. Het was dezelfde arm die toen zwaar gekwetst was. Toen was het gevoel niet zo goed als nu en dat stelt me gerust. De vingers werken, ik kan ze voelen. De arm ook, maar ik moet nog een operatie ondergaan en alleen daarna weet ik meer.”

“Ik heb een obsessie om de tijd te doden door mij zo goed mogelijk voor te bereiden. Ik weet zelfs niet hoe een menselijk bot eruit ziet, maar gezien ze het voor mij aan het herstellen zijn, is het aan mij om het terug te laten functioneren zoals het hoort.”

Kubica kan zich helemaal niets meer herinneren van het ongeval zelf. Hij vindt het spijtig dat het gebeurd is en zei dat het niet had mogen gebeuren. Zijn manager, die al sinds de eerste dag bij hem in het ziekenhuid verblijft, heeft hem alles moeten vertellen.

“Toen ik in het ziekenhuis aankwam, vertelden de dokters dat ik mij op het ergste moest voorbereiden door het vele bloedverlies”, vertelde Morelli, de manager van Kubica. “Toen hij in het ziekenhuis aankwam, had hij nog maar één liter bloed in zijn lichaam zitten. De dokters zeiden me dat ik de ouders van Robert moest bellen. Ik voelde een rilling door mijn ruggengraat gaan”.

Toch is Kubica ervan overtuigd dat hij de juiste keuze gemaakt heeft door deel te nemen aan de rally en zegt dat als hij het niet gedaan had en thuis gebleven was, hij er op dat moment zeker spijt van gehad zou hebben.

“Het is meer dan alleen een hobby, het is ook een voorbereiding op de Formule 1. Ik rijdt beter omdat ik juist deelneem aan de rallysport. Het verhoogt mijn concentratieniveau, zeker ook nu het testen in de F1 heel beperkt is. Rally stelt me in staat om op bepaalde vlakken nog te verbeteren waar er nog marge is. Dat is zeer belangrijk, zeker in een seizoen met 20 races op de kalender. “

Ter informatie, toen Kubica in 2003 terugkeerde naar de F3, won hij de race op de Norisring met enkele titanium bouten in zijn arm. Je mag hem dus zeker nog niet afschrijven.

image

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België