Ross Brawn: “Veranderingen in de F1 mogen sneller gebeuren”

08 januari 2019 — Ross Brawn laat weten dat hij ongeduldig is om nog meer dingen te veranderen aan de F1, tegelijkertijd beseft hij ook dat hij rekening moet houden met de verschillende teams.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Formula 1 Passione Infinita (@formula1_passione_infinita) op

Vanaf het seizoen 2021 ondergaan de regels van de Formule 1 een grondige transformatie.  Er moet meer spanning komen, meer wiel-aan-wiel gevechten en de sport moet goedkoper worden. Om dat alles te bewerkstelligen doet Liberty Media beroep op Ross Brawn.

De voormalig technisch directeur en teambaas heeft er zin in, hij wil zo snel als mogelijk verandering zien maar beseft dat nieuwe regels ook betekent dat er een overeenkomst moet zijn met de teams.

“Ik ben tevreden met de richting waar we naartoe gaan maar ik ben niet tevreden met het tempo waar dat aan gebeurt,” aldus Brawn in een gesprek met ‘Motorsport.’

“Het is al een grote uitdaging geweest om dit door te duwen maar ik weet wat er leeft en wat er aan de hand is. Ik weet dat als we dit proces niet hadden opgestart dat we nooit zouden gestaan hebben waar we nu staan.”

“Natuurlijk ben ik ongeduldig om nog meer te doen. Het is echter belangrijk dat ook de teams en de FIA betrokken blijven en dat we samen naar oplossingen zoeken. Ik denk wel dat het de goede richting uitgaat.”

“Ik denk dat het de eerste keer in de geschiedenis van de Formule 1 is dat deze aanpak gebruikt wordt om de sport op zoveel gebieden te verbeteren. We zijn nog maar twee jaar ver in deze reis maar ik ben er zeker van dat we in de komende jaren de vruchten zullen plukken van ons werk.”

De rol van “managing director of motorsports” bij de Formule 1 verschilt fel van het werk dat hij voordien deed bij onder andere Benetton en Ferrari. Ondanks dat het soms frustrerend is dat de wijzigingen niet snel genoeg naar de zin Brawn worden ingevoerd laat hij toch weten dat hij voldoening uit zijn nieuwe functie haalt.

“Het is een heel andere dynamiek, deze job. In een team heb je de hoogtes en laagtes van de races en als je wat geluk hebt kan je het opwindende gevoel ervaren van een overwinning. Als je een race verliest kan je je behoorlijk slecht voelen. Dat is dus niet helemaal hetzelfde, maar we rijden onze eigen race hier.”

Onder die eigen race verstaat Brawn het beter maken van de wagens en het verbeteren van de sport en dat is een meer gradueel proces.

“Maar ik geniet ervan, ik geniet er ook van om deel uit te maken van dit team en van de verandering die de Formule 1 momenteel doormaakt.”

“We hebben nog een paar jaar om ons doel te bereiken. We gaan de goede richting uit, ik zie veel dingen gebeuren. Zoals ik eerder al zei zou ik graag hebben dat het wat sneller zou gaan maar dat is niet altijd mogelijk. Het gaat al in een betere richting dan voor ik hier aangekomen ben,” besluit Brawn. 

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België