Sauber: “Spiraal van goed nieuws liet Raikkonen overstag gaan”

02 januari 2019 — De ‘spiraal’ van goed nieuws bij Sauber in 2018 was cruciaal in de beslissing van Kimi Raikkonen om voor Sauber te tekenen, zo vertelt teambaas Vasseur tegenover ‘Motorsport.’

Dit bericht bekijken op Instagram

#Kimi7 at work, preparing for the 2019 season. Read about Day 1 of #F1Testing here: bit.ly/2SiekDJ ————————————————————— #Alfaromeosauberf1team #kimiraikkonen #f1 #formulaone #formula1 #yasmarina #yasmarinacircuit #abudhabi #uae #motorsport #motoracing #tyre #testing #team #tuesday #day1

Een bericht gedeeld door Sauber F1 Team (@sauberf1team) op

Toen Frederic Vasseur in 2017 aankwam bij Sauber was de Zwitserse formatie in de achterhoede verzeild geraakt. Zijn eerste werk was de overeenkomst verbreken die zijn voorgangster, Monisha Kaltenborn, had gemaakt om in 2018 met Honda-motoren te gaan racen, in plaats daarvan haalde hij de banden met Ferrari aan.

Door die nauwere samenwerking kon Sauber weer beschikken over de recentste motoren van de Scuderia. Alfa Romeo werd technische partner en Ferrari stalde Charles Leclerc bij de Zwitserse renstal.

Ook in het technische departement kwam er vers bloed. Simone Resta kwam over van Ferrari en werd de nieuwe technisch directeur en aerodynamica-specialist Jan Monchaux ruilde Audi in voor Sauber.

Al het voorgaande heeft de Zwitsers geen windeieren gelegd, zo is gebleken in het afgelopen seizoen. Ook dit jaar ziet er veelbelovend uit want niemand minder dan Kimi Raikkonen komt Sauber vervoegen om naast Ferrari-junior Antonio Giovinazzi de eer van de Zwitsers te verdedigen.

“Er waren Ferrari, Alfa Romeo en Charles Leclerc die bij ons team gekomen zijn,” aldus Vasseur. “We hebben ook nog Jan Monchaux en Simone Resta aangetrokken.”

“Elke week was er wel goed nieuws, het was net een spiraal. De motivatie is er en de sfeer zit veel beter dan een jaar eerder, net zoals de teamgeest.”

Vasseur laat weten dat Sauber weer een aantrekkelijk team werd voor potentiële sponsors nadat de samenwerking met Alfa Romeo werd aangekondigd.

“Hetzelfde verhaal is er bij de rijders,” gaat de Fransman verder. “Goede engineers kan je lokken met een hoog salaris maar rijders willen racen en goede resultaten behalen. We zijn nu in een veel betere positie om te rekruteren, om in elke afdeling topmensen te hebben. Ik heb het gevoel dat we echt een aantrekkelijk project hebben.”

“Dat project slaat ook aan bij de rijders. Kimi weet ook dat we zonder pech van iemand anders niet hoger dan een zevende plaats kunnen geraken, dan moet de motivatie van ergens anders komen.”

“In feite worden we beter, we groeien, we zijn iets aan het opbouwen. Ik denk dat dat een geweldig gevoel is voor alle teamleden, inclusief de rijders.”

Sauber wil nog meer personeel aantrekken om een constante klant te zijn in de top tien volgend seizoen.

“We hebben vorig jaar al mensen aangenomen om op elk vlak te verbeteren en dat laat zich nu zien. Toen we begonnen op het einde van 2017 zijn er in het begin van 2018 mensen bijgekomen en een aantal van hen was aan het werk aan de auto voor 2018.”

“Sommigen zijn al beginnen werken aan de auto voor volgend jaar, dat zullen de eerste resultaten zijn van die rekrutering. Ik hoop dat er meer en meer bijkomen,” besluit Vasseur.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België