Sauber: “Steun van Ferrari kan ons op het niveau van Force India brengen”

15 februari 2018 — Sauber-teambaas Frédéric Vasseur denkt dat Sauber met de hulp van Ferrari binnen drie tot vijf jaar in staat moet zijn om de topteams soms het vuur aan de schenen te leggen. Als voorbeeld houdt de Fransman Force India voor ogen.

Een bericht gedeeld door Sauber F1 Team (@sauberf1team) op

De laatste twee seizoenen vonden we Force India telkens op de vierde plaats bij de constructeurs, na de de grote drie. Een mooie prestatie voor de renstal uit Silverstone die gerenommeerde namen als McLaren en Williams achter zich houdt.

Bij Sauber is de situatie minder rooskleurig, de Zwitserse formatie is al een aantal jaren veroordeeld tot gevechten in de achterhoede. Vanaf 2018 zal er nauwer samengewerkt worden met Ferrari en dat stemt de nieuwe teambaas Vasseur hoopvol. Hij hoopt binnen drie tot vijf jaar een gelijkaardige rol als Force India te vervullen.

“Force India is een goed voorbeeld voor ons want zij werken op een min of meer gelijkaardige manier samen met Mercedes zoals wij dat met Ferrari zullen doen in de toekomst,” aldus Vasseur tegen ‘Autosport’.

“Ze werken samen op het vlak van rijders maar ook op motorisch gebied en het team is ongeveer even groot als dat van ons. Het is een goed voorbeeld van wat wij in de toekomst kunnen bereiken met ons project.”

De Fransman wil benadrukken dat hij beseft dat Force India de status van ‘best of the rest’ niet in de schoot geworpen heeft gekregen.

“Er is wat tijd overheen gegaan alvorens Force India stond waar ze nu staan, we herinneren ons nog de tijd dat ze als Spyker door het leven gingen en dat ze amper in de top tien geraakten. Zij hadden toen ook een project voor de lange termijn, jaar na jaar zagen we verbetering en nu zijn ze een vaste waarde.”

“Wij moeten het op dezelfde manier aanpakken en we moeten geduldig zijn, dit is een project op een termijn van drie tot vijf jaar. Het is niet omdat je een engineer van Mercedes of Ferrari aantrekt dat je wagen de week nadien al beter is.”

“Als buitenstaander is dat moeilijk te begrijpen want soms lijkt het wel dat resultaten te koop zijn. Zonder een gelijkaardig budget als Mercedes is het onmogelijk om met hen te strijden, je hebt een lange termijn planning nodig, je moet weten waar je naartoe moet en hoe je daar moet geraken.”

  Vasseur gelooft dat regelmatig in de punten finishen een realistisch doel is voor Sauber in 2018.

“We kunnen er niet omheen dat het gat met de teams voor ons vrij groot was, zelfs nadat we het tegen het einde van het seizoen wat wisten te verkleinen,” geeft de Fransman toe.
 
“Mijn eerste zorg was die kloof te overbruggen zodat we weer tot racen komen, we moeten in staat zijn om in gevecht te gaan met de jongens rondom ons. Het valt moeilijk te voorspellen of we voor de plaatsen acht, negen of tien zullen vechten, dat hangt ook van de andere teams af,” besluit Vasseur.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België