Schumacher twijfelde aan zichzelf na eerste wereldtitel bij Ferrari

06 december 2017 — Michael Schumacher heeft na zijn eerste wereldtitel met Ferrari in het jaar 2000 om een privé test gevraagd omdat hij twijfelde aan zijn eigen kunnen. Dat vertelt FIA-baas Jean Todt, die gedurende de Schumi-periode teambaas bij Ferrari was.


De Duitse ‘Rekordmeister’ werd door velen ervaren als arrogant en daarom kunnen we stellen dat het verhaal van Jean Todt ons een verrassend beeld schept over hoe nederig Michael Schumacher kon zijn.

Het was tijdens de voorstelling van de FIA Hall of Fame dat de Fransman met het verhaal naar buiten kwam. Schumacher kon helaas niet aanwezig zijn omdat hij nog altijd hersteld van zijn zwaar ski ongeluk, nu bijna vier jaar geleden. Schumacher werd vertegenwoordigd door zijn manager Sabine Kehm.

Jean Todt was de teambaas bij Ferrari toen Schumacher de overwinningen en titels aan elkaar reeg en records verpulverde. De Fransman liet weten dat hij twee dingen nooit zal vergeten over zijn samenwerking met Schumacher.

Het eerste was ongetwijfeld zijn eerste wereldtitel bij de Scuderia en het tweede volgde niet zo lang daarna, in de winter van 2000. Toen vroeg Schumacher een privé test op het circuit van Fiorano.

“In het jaar 2000 schonk Michael voor de eerste keer in 21 jaar de wereldtitel aan Ferrari,” vertelt Jean Todt. “Ik nam hem mee naar het podium en ik zei hem dat ons leven in de racerij nooit nog hetzelfde zou zijn. Die dag in Suzuka is overduidelijk het meest memorabele moment in mijn carrière geweest.”

“Een ander moment dat een goed beeld schetst van hem kwam na het behalen van die bewuste wereldtitel. Terwijl we het volgende seizoen al aan het voorbereiden waren kwam hij me heel verlegen iets vragen. Hij lijkt soms arrogant maar eigenlijk is hij heel verlegen.”

“Hij vroeg me of ik voor hem een test wou regelen in Fiorano om zeker te zijn dat hij nog kon racen. Hij was altijd een vat vol twijfels, hij heeft toen getest en hij heeft het er niet te beroerd vanaf gebracht,” grapte Todt.

Schumacher kon er dus helaas niet bij zijn bij de voorstelling van de FIA Hall of Fame maar zijn plaats werd ingenomen door zijn manager Sabine Kehm.

“Ik ben maar een zwakke vervanging vanavond,” aldus Kehm. “We weten allemaal wel dat Michael hier eigenlijk zou moeten zijn en we zijn er zeker van dat hij hier graag zou willen zijn.”

“Hij heeft ook altijd veel respect gehad voor iedereen die hier vanavond aanwezig is. Hij zou zich vereerd gevoeld hebben vanavond en ik weet ook dat Jean één van zijn beste vrienden is. Hij zou dan ook trots zijn op hem omdat hij dit verwezenlijkt heeft.”

“Ik denk niet dat het enkel zijn discipline is die hem zo speciaal maakt. Wat hem zo succesvol gemaakt heeft is het medeleven dat hij altijd getoond heeft met iedereen hier in de zaal en natuurlijk zijn passie voor de sport,” besluit Kehm.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België