“Senna ontsnapt onterecht aan een bestraffing”

24 september 2012 — Tijdens de GP van Singapore was er een opvallend inhaalmanoeuvre waarbij Massa Bruno Senna inhaalde, al werd hij door zijn landgenoot wel bijna tegen de vangrails gereden. Volgens Massa heeft Senna daar onterecht geen bestraffing voor gekregen.

image
Massa was op een bepaald moment in de wedstrijd bezig met een mooie inhaalrace. De Braziliaan reed daarbij achter Bruno Senna en zag zijn kans aan de brug, waar inhalen als onmogelijk werd bestempeld. Hij duikte links in het gat dat Bruno Senna er liet.

Bruno Senna stuurde vervolgens echter naar links, daar waar Massa reeds met meer dan de helft van zijn wagen zat. De wagens raakten elkaar en Senna stuurde opnieuw naar rechts om Massa plaats te geven. De Ferrari-piloot kon zijn wagen ternauwernood onder controle houden en slaagde erin Senna te passeren.

Begin dit seizoen was er nog een verduidelijking van het reglement waarin duidelijk wordt gesteld dat een rijder aan een andere wagen plaats moet geven indien die wagen gedeeltelijk langs de andere wagen rijdt. Volgens de strikte interpretatie van die regel zou Bruno Senna dus bestraft moeten worden, al volgde die bestraffing niet.

“Het enige dat ik weet is dat ik compleet langs hem reed en hij me in de muur duuwde,” zei Massa. “Na wat er allemaal in Bahrein is gebeurd en waarna er een verduidelijking van het reglement kwam, is het volgens mij duidelijk. Wanneer er een wagen naast je rijdt dan mag je de deur niet sluiten en dat is vandaag gebeurd.”

De wedstrijdleiding besloot na het bestuderen van heel wat tv-beelden, waaronder ook die van andere rijders, dat Bruno Senna op het moment dat Massa hem passeerde de racelijn volgde. De Braziliaan was volgens de wedstrijdleiding zijn positie niet aan het verdedigen.

“We kwamen tot de conclusie dat Senna zijn positie niet aan het verdedigen was zoals in het document TM/006-12 wordt vermeld,” zei een woordvoerder van de FIA tegenover Autosport.

Het document TM/006-12 is een document dat tijdens het raceweekend van de GP van Groot-Brittannië aan de teams verduidelijkte wat er wel en niet mocht bij het verdedigen van je positie.

“Senna ging ook meteen naar de rechterkant van zodra hij wist dat Massa links van hem reed. Daardoor kon Massa hem voorbijgaan”.

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België