Spa als grootste uitdaging voor Pirelli‏

27 augustus 2012 — Sinds Pirelli de rol van bandenleverancier heeft overgenomen van Bridgestone is er heel wat veranderd in de Formule 1. Er zijn heel wat meer pitstops tijdens een wedstrijd, banden zijn nu ook belangrijk in de kwalificatie, en er zijn wel wat teams die meer moeite schijnen te hebben om de banden op bedrijfstemperatuur te krijgen dan andere.

image
Paul Hembery, motorsportdirecteur van Pirelli, kijkt reikhalzend uit naar de Grote Prijs van België op het circuit van Spa-Francorchamps. De banden zijn al sinds de eerste GP in Australië een bepalende factor voor het verloop van elk raceweekend, en ook in Francorchamps zal met veel interesse naar de snel slijtende Pirelliband gekeken worden. Voor de Belgische manche selecteerde Pirelli echter de medium en de harde compound, in tegenstelling tot de soft- en mediumband van vorig seizoen, waarbij vooral de Red Bulls veel last kenden van het zogenaamde “blistering”, het schilferen van de banden, waardoor deze weinig grip bieden.

“Francorchamps is mijn persoonlijke favoriet. Ik heb er laatst de 24-urenrace bezocht, en vind dat de wisselende weersomstandigheden, alsook de lay-out van het circuit voor zeer onvoorspelbare, boeiende raceomstandigheden zorgen. Vanuit het perspectief van de banden is het zeker één van de meest veeleisende tracks ter wereld, gezien de hoge snelheden en enorme krachten die wagen en rijder moeten ondergaan. Deze beïnvloeden de banden op verschillende manieren. Dit keer kiezen we voor de medium en hard compound, welke de rijders moeten toelaten om hun wagen tot het uiterste te drijven gedurende de volledige wedstrijd, want dat is waar Spa-Francorchamps voor dient!”

De grote man achter de F1-afdeling van Pirelli zegt ook uit te kijken naar de tweede helft van het seizoen, omdat “zijn” banden uiterst bepalend geweest zijn voor de zomerstop. Hembery vindt dat we tot nu toe de meest onvoorspelbare seizoensstart ooit gekend hebben, wat we enkel kunnen toejuichen, want waar 2011 nog ongelooflijk ééntonig verliep, daar is 2012 precies het omgekeerde. Boeiende races, verrassende uitkomsten, vreemde situaties, ... We hebben het al allemaal gekregen, en we zitten nog maar net over de helft.

“Ik kijk ernaar uit om te zien welke teams vooruitgang hebben geboekt, en hoeveel. De grid zit momenteel zo dicht op elkaar, vooral in het middenveld, dat het gewoon onmogelijk is om te voorspellen wat de uitkomst zal zijn in Brazilië.”

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België