SPECIAL: Het McLaren Young Driver Programme bestaat 20 jaar

08 september 2018 — Volgend seizoen zal er voor het eerst sinds 2008 geen wereldkampioen F1 meer in een McLaren zitten. Met Lando Norris zal er wel weer iemand doorstromen uit het eigen McLaren Young Driver Programme.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Lando Norris (@landonorris) op

Het McLaren Young Driver Programme (MYDP) bestaat al sinds 1998, van tijdens de eerste successen als fabrieksformatie van Mercedes. Hoog tijd dus om eens te kijken welke vruchten McLaren in de eerste twintig jaar al geplukt heeft van haar talentenprogramma.

Op dit moment telt het MYDP twee juniors, namelijk onze noorderbuur Nyck de Vries en de Brit Lando Norris. Beiden zijn actief in de Formule 2 maar van Norris weten we ondertussen dat hij volgend jaar naast Carlos Sainz voor McLaren zal aantreden in de F1. De jonge Brit wordt de vierde junior die het tot het F1-team van McLaren schopt.

In totaal hebben er sinds 1998, de huidige inclusief, zestien rijders in het programma gezeten. Vier daarvan hebben het tot de hoofdmacht van McLaren geschopt, 1 rijder belandde alsnog in de F1 maar bij andere teams, namelijk de Nederlander Giedo van der Garde. De anderen zijn in andere takken van de autosport beland en twee van hen hebben de helm aan de wilgen gehangen.

Wij zullen ons nu concentreren op de drie rijders die al bij McLaren aan de slag geweest zijn na het MYDP.

Lewis Hamilton

Eigenlijk bestaat er geen beter uithangbord voor het MYDP dan Lewis Hamilton. De flamboyante Brit was junior van het eerste uur en we kunnen concluderen dat hij er alles uitgehaald heeft wat er uit te halen valt.

Hij werd door Ron Dennis bij het programma gehaald toen hij dertien jaar was en in dat bewuste contract stond al een optie vermeld voor het geval hij naar het F1-team zou promoveren.

Vader Anthony Hamilton had alle moeite om de eindjes aan mekaar te knopen tijdens de carrière van zoonlief in de karting. Dankzij de steun van McLaren kon hij er toch mee doorgaan en doorgroeien naar de voorbereidende raceklassen in de eenzitter-racerij.

In 2006 schreef hij het GP2-kampioenschap op zijn naam en het jaar nadien mocht hij bij McLaren aan de slag aan de zijde van niemand minder dan de toenmalige regerende wereldkampioen Fernando Alonso. In 2008 bezorgde hij McLaren voor het eerst in negen jaar terug de wereldtitel en dat is voorlopig ook de laatste voor de renstal uit Woking.

Wat er na die wereldtitel nog allemaal gebeurde behoeft geen uitleg meer, sinds hij in 2013 de overstap naar Mercedes maakte voegde de Brit nog drie wereldtitels aan zijn palmares toe en verbrak hij record na record. 

Ook dit jaar is Hamilton weer in gevecht om de wereldtitel, op dit moment voert hij de stand van het wereldkampioenschap aan.

Kevin Magnussen

Toegegeven, bovenstaande tweet van Kevin Magnussen stamt nog van voor zijn periode als McLaren-junior maar blijkbaar stond het in de sterren geschreven dat hij ooit bij de legendarische renstal terecht zou komen.

Negentien jaar nadat vader Jan Magnussen zijn debuut mocht maken bij McLaren was het in 2014 de beurt aan Kevin.

Nadat hij succesvol was in het Deense Formule Ford-kampioenschap maakte hij de overstap naar de Duitse Formule 3. Daar werd hij opgemerkt door McLaren en toegevoegd aan hun MYDP in 2010.

In 2012 mocht hij aantreden voor de Britse renstal in Abu Dhabi bij de Young Drivers-test en na een succesvolle campagne in het Formule Renault 3.5-kampioenschap het jaar nadien werd hij in 2014 vaste rijder bij McLaren.

Het begon veelbelovend met een podiumplaats bij zijn debuutrace in Australië maar voor de rest van het seizoen werd hij overvleugeld door zijn teamgenoot Jenson Button. In 2015 moest hij een stap opzij zetten ten voordele van Fernando Alonso en werd hij weer derde rijder.

In 2016 gooide Renault, dat terugkeerde naar de F1 als fabrieksformatie, een reddingsboei naar de Deen. Het werd een moeilijk jaar voor zowel het team als de rijder en het huwelijk eindigde al na 1 jaar.

Sinds vorig jaar is K-Mag aan de slag bij Haas en lijkt hij wel herboren. Dit jaar beleeft hij het beste seizoen uit zijn carrière en sprokkelde hij al dubbel zoveel punten als teamgenoot Grosjean.

Stoffel Vandoorne

Vandoorne ligt natuurlijk nog het meest vers in het geheugen. Onze landgenoot liet in de kartreeksen al indrukwekkende prestaties optekenen en in 2013 werd hij aan het MYDP toegevoegd nadat hij tweede werd in het Formule Renault 3.5-kampioenschap achter die andere McLaren-junior Kevin Magnussen.

Het jaar nadien werd hij reserverijder bij McLaren en ging hij aan de slag in de GP2, waar hij in zijn eerste jaar meteen de tweede plaats in het kampioenschap bezette. In 2015 was het dan raak voor de Rumbekenaar en won hij op dominante wijze het kampioenschap van de wachtkamer voor de Formule 1.

In 2016 viel hij al eens op indrukwekkende wijze in tijdens de GP van Bahrein en in 2017 werd hij dan vaste rijder bij McLaren naast Fernando Alonso, die wel vaste klant lijkt in dit overzicht.

De voorbije twee seizoen hebben in de woorden van Vandoorne “niet de verhoopte successen” gebracht en McLaren besliste om na dit jaar niet verder te gaan met onze landgenoot.

Wat de toekomst zal brengen voor Vandoorne blijft nog koffiedik kijken maar uit het verhaal van Magnussen kunnen we leren dat een er nog leven is na McLaren, zelfs na een jaar aan de zijlijn.

Lando Norris en Nyck de Vries
Met Lando Norris maakt er volgend jaar dus weer een McLaren-junior zijn opwachting bij de formatie uit Woking. In de situatie waar het team zich op dit moment in bevindt wordt het voor de jonge Brit ook geen makkelijk debuut.

Voor Nyck de Vries is de situatie gecompliceerder geworden. Door het promoveren van Lando Norris en het vastleggen van Carlos Sainz zijn de kansen op een zitje bij McLaren in de toekomst uiterst klein geworden. Als de Vries in 2019 aan de start wil staan van het nieuwe F1-seizoen heeft hij bij Toro Rosso nog de meeste kansen, maar met tien gegadigden voor twee plaatsen wordt dat aartsmoeilijk.

Geschreven door Tom Schots

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België