Special: Jaime Alguersuari

07 augustus 2009 — In 2008 stonden nog veel supporters te kijken van het wonderkind Sebastian Vettel en diens wonderbaarlijke zege op Monza met een Toro Rosso wagen. In 2009 duikt de Spaanse rijder Jaime Alguarsuari onverwachts op in de F1 en dat dan nog op een jongere leeftijd als Vettel destijds. F1journaal vat de carrière van Jaime Alguersuari in het kort voor u samen.

Jaime Alguersuari werd geboren op 23 maart 1990 in Barcelona en begon net als vele andere rijders al op jonge leeftijd met karting. Alguersuari racete mee in meerdere klasses van het zogenaamde Catalan Championship of Karting en leerde ondertussen enorm snel bij . Hij was op dat ogenblik acht jaar.

Als Alguersuari dertien geworden is neemt hij ook deel aan allerlei Europeese kampioenschappen in het karting om uiteindelijk in 2003 en 2004 geweldig te presteren binnen de categorie ICA Junior. Ook op Spaanse bodem presteerde hij op dat ogenblik zeker niet slecht want daar wordt hij de jongste kampioen die het land ooit had gehad. Hij domineerde bovendien ook nog in het internationaal kampioenschap en reed zeker in de kijker tijdens de Italien Open Masters.

In 2005 kiest Alguersuari opnieuw voor een Spaans kampioenschap maar ditmaal rijdt hij met een eenzitter van Intrepid dat zich had ingeschreven voor de Spaanse categorie ICE. Samen met Intrepid boekte hij gelijk ook nog steeds succes in Europa en Azië. Op 15-jarige leeftijd maakt hij al deel uit van de FIA World Cup Asia te Suzuka in Japan en ook ditmaal weer met succes. Meteen krijgt de Spaanse rijder dan de kans om te rijden met een Formule 1.6 van Renault. Alguersuari heeft al enkele dingen laten zien want ook hier wordt hij de jongste winnaar van een race ooit en dat valt ook bij enkele grotere teams op.

Alguersuari werd niet veel later de rijder van het Red Bull Junior Team en dat zelfs voor vijf opeenvolgende seizoenen. Uiteindelijk zou Jaime Alguersuari in zowat elke klasse van de eenzitters actief zijn en dat kan hem de nodige ervaring voor de F1 opgeleverd hebben. In 2006 boekt de Spaanse rijder nogmaals succes want dan wordt hij de jongste winnaar uit de geschiedenis van de Formule Renault 2.0 in Italië, hij was op dat moment ook nog een rookie in het kampioenschap.

Alguersuari heeft iets met het worden van de jongste winnaar of kampioen ooit want in de Formule Renault Eurocup 2.0 is dat nog maar eens het geval. Alsof dat niet genoeg was scoort hij meteen ook nog vier overwinningen in de Formule Renault 2.0 Winter Series en dan kom je niet zomaar even kijken. Het komende seizoen blijft Alguersuari actief in de Formule Renault 2.0 van Italie maar kiest hij eveneens terug voor de Eurocup. Hij doet het nogmaals erg goed en wordt vijfde in de European Series van Renault.

In 2008 krijgt Alguersuari een eerste smaakje van zijn droom te pakken als hij in de Britse F3 International Series weet te geraken, een kampioenschap waar ondermeer Senna en Piquet aan deelnamen. Hij komt uit voor Carlin Motorsport dat werd aanzien als het meest succesvolle team uit het Britse F3. Jaime Alguersuari laat zien dat hij met een goede wagen veel kan want hij wordt nogmaals de jongste kampioen en dat opnieuw als rookie. Als beloning voor het goede presteren krijgt hij de gelegenheid om een aerodynamische test af te leggen voor Red Bull in de Formule 1. Red Bull neemt Alguersuari dus onder de arm en samen met de RB4 trekken ze plots richting Tarragona in Spanje. Meer dan rechte stints zaten er dan wel niet in voor Alguersuari maar het verschil in vermogen is hem zeker bijgebleven. Uiteraard bleef Alguersuari ondertussen nog steeds actief in het Britse F3 maar dan wel in combinatie met de Spaanse F3.

In 2009 heeft Alguersuari opnieuw voldoende kunnen opvallen als hij kan debuteren in de Formule Renault 3.5 Serie en hij doet dat terug in samenwerking met Carlin Motorsport. Ondertussen is men het bij Toro Rosso wat beu met de Franse rijder Bourdais die volgens vele geen deuk in een pakje boter kon rijden. Toro Rosso zet de Fransman aan de kant en dan pas komen de dromen echt uit voor Alguersuari. Hij wordt de jongste F1-rijder allertijden die zelfs niet voor wonderen moet zorgen van zijn werkgever. Jaime Alguersuari is de joker van de Spaanse supporters geworden maar om Fernando Alonso te evenaren zal hij wel nog wat tijd nodig hebben.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België