logo
 

“Spook-pitstops in de F1? Het hoort erbij ...”

04 september 2018 — Tijdens de GP van Italië kwam er kritiek op zogenaamde 'Phantom pit stops', vrij vertaald 'spook-pitstops', die Mercedes deed. Volgens FIA-racedirecteur Charlie Whiting hoort het echter allemaal bij het spelletje dat de Formule 1 is.

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) op

‘Spook-pitstops’, ofwel de pitcrew van een F1-team die buiten komt om vervolgens gewoon terug binnen te gaan. Het is niet een geheel nieuwe praktijk maar de laatste tijd zien we het opnieuw vaker opduiken tijdens races.

Mercedes deed het tijdens de GP van Italië om te proberen Ferrari te verleiden tot het maken van een vroege pitstop en daar kwam veel kritiek op. Volgens sommigen is het immers een inbreuk op het sportief reglement van de F1 dat stelt dat personeel van het team zich alleen kort voordat ze aan een wagen moeten werken in de pitlane mag begeven en meteen daarna terug de garage moet opzoeken.

FIA-racedirecteur Charlie Whiting maakt echter geen probleem van wat Mercedes tijdens de Italiaanse GP deed.

“Volgens mij maakt het allemaal deel uit van het spelletje,” aldus Whiting. “We houden er niet van dat teams gewoon in de pitlane rondhangen terwijl ze geen pitstop doen. We willen dat ze buitenkomen wanneer ze er eentje doen. Indien ze natuurlijk iedere ronde zoiets zouden doen dan kunnen we er iets op zeggen.”

“Maar ze kunnen ook gedacht hebben dat ze er eentje zouden doen maar dan van gedachten veranderd zijn. Dus tenzij er iets echt onjuist is denk ik niet dat we er iets aan kunnen doen.”

Volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff is er echter weinig aan de hand en waren het zeker geen zogenaamde ‘spook-pitstops’ om Ferrari ertoe te verleiden zelf een pitstop te maken.

“Het was geen spook-pitstop,’ aldus Toto Wolff. “Je moet voorbereid zijn op een undercut of overcut.”

“We wisten niet of Kimi binnen zou komen dus het is net andersom. We moesten het omgekeerde doen en de pitcrew moest klaar zijn om eventueel te reageren.”

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België