Stewards bekijken 107%-regel: Vijf rijders moeten vrezen voor hun gridpositie

23 juli 2016 — Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Nico Hulkenberg, Valtteri Bottas en Sergio Perez moeten vrezen voor hun positie op de startgrid.


De stewards bekijken momenteel de 107%-regel waaraan moet worden voldaan tijdens Q1. In de desbetreffende regel valt het volgende te lezen:

“Elke rijder waarvan de beste kwalificatietijd tijdens Q1 de 107 procent van de snelste rondetijd overschrijdt, of een rijder die geen rondetijd neerzet, zal niet mogen deelnemen aan de race. Onder bijzondere omstandigheden, en waarbij een rijder een voldoende snelle rondetijd heeft gereden tijdens een oefensessie, kunnen de stewards toch toestemming geven om tijdens de race te starten.”

De desbetreffende regel is er vooral gekomen om veel te trage wagens en rijders te weerhouden van deelname aan de race. Tijdens de kwalificatie voor de GP van Hongarije waren er echter maar liefst elf rijders die een tijd reden die niet voldeed aan de 107 procent-regel.

De meeste van die rijders konden niet doorstoten naar Q2 (Palmer, Massa, Magnussen, Ericsson, Wehrlein en Haryanto). Daniel Ricciardo (3de), Max Verstappen (4de), Nico Hulkenberg (9de), Valtteri Bottas (10de) en Sergio Perez (13de) moeten echter vrezen voor hun gridpositie want mogelijk worden ze naar achter op de grid geplaatst. Zij voldeden immers net als de andere rijders niet aan de 107 procent-regel.

Uiteraard valt dit toe te schrijven aan de weersomstandigheden maar doordat ze wel mochten deelnemen aan Q2 en eventueel ook aan Q3, wonnen ze posities op de startgrid en dit ten aanzien van andere rijders.

Veel zal afhangen van hoe de stewards de desbetreffende regel interpreteren. Sommige teams vinden immers dat de regel samen met een andere regel geïnterpreteerd moet worden. Iets verderop in het reglement staat immers dat “de top-10 posities worden ingenomen door de rijders die deelnemen aan Q3 en dit op volgorde van de snelheid.”

Algemeen wordt aangenomen dat het gezond verstand zal zegevieren maar aangezien er heel wat rijders betrokken zijn, zowel de vijf vermelde rijders alsook heel wat andere rijders die plaats goed kunnen maken, is het aannemelijk dat verschillende teams zich bij een eventuele niet-bestraffing niet meteen zullen neerleggen.

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België