Stoffel Vandoorne zegeviert en breekt opnieuw een record

28 november 2015 — Onze landgenoot Stoffel Vandoorne heeft in Abu Dhabi op het Yas Marina Circuit de 'feauture race' in de GP2 gewonnen. Het was voor Vandoorne zijn elfde overwinning van het seizoen, een nieuw record in de GP2.


Pierre Gasly veroverde gisteren de polepositie voor de ‘feature race’ in Abu Dhabi met naast hem onze landgenoot Stoffel Vandoorne op de eerste startrij. Vandoorne maakte een goede start maar net niet goed genoeg om Gasly in de eerste bocht te passeren. Vandoorne zette Gasly de ronden nadien echter meteen onder druk en even later wist Vandoorne dan ook Gasly te passeren en de leiding in de race over te nemen.

Na een aanrijding tussen Latifi en Nato werd er virtuele safety car ingevoerd. Vandoorne lag na zijn pitstop in veertiende positie en maakte zich op voor een strijd tot het einde van de race. De dertien wagens voor Vandoorne hadden hun verplichte pitstop nog niet afgewerkt waardoor het voor Vandoorne een kwestie was van niet te veel tijd te verliezen.

Stoffel Vandoorne, die virtueel aan de leiding reed in de race, probeerde daarom een goed tempo te onderhouden. Vandoorne slaagde daar goed in terwijl hij toch ook zijn banden enigszins probeerde te sparen om zonder problemen de finish te halen. Het was echter vooral uitkijken naar raceleider Marciello. Marciello moest immers nog zijn verplichte pitstop maken en overschakelen op de superzachte bandencompound. Die superzachte banden zijn supersnel maar houden het slechts enkele ronden vol.

Onze landgenoot was ondertussen opnieuw aan een mooie demonstratie bezig op het Yas Marina Circuit, waarbij hij de ene na de andere wagen vlot inhaalde. Ondanks dat Vandoorne heel wat wagens moest inhalen slaagde Vandoorne erin om de kloof met de raceleider Marciello te verkleinen van zo’n 33 seconden tot zo’n 28 seconden.

Met nog enkele ronden te gaan maakte Marciello zijn verplichte pitstop en schakelde de Italiaan over op de snellere superzachte banden. Vandoorne kwam daardoor opnieuw aan de leiding van de race met een voorsprong van zes seconden op Marciello. Ondanks dat Marciello op de veel snellere superzachte bandencompound stond slaagde de Italiaan er niet in om snel te naderen op Vandoorne. Marciello was slechts enkele tienden per ronde sneller dan Vandoorne.

Vandoorne kon daardoor probleemloos richting de finish en zijn elfde overwinning rijden. Elf overwinningen tijdens een GP2-seizoen, een nieuw record! Vandoorne demonsteerde in Abu Dhabi opnieuw over hoeveel talent hij beschikt, wat het des te pijnlijker maakt dat onze landgenoot voor volgend jaar geen racezitje in de Formule 1 wist te bemachtigen.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België