logo
 

Studenten bouwen Umicore Luna: “Bijna zo snel als een F1-bolide”

06 juni 2015 — Akkoord, dat de Umicore Luna bijna een F1-bolide wordt genoemd is enigszins overdreven, maar de Umicore Luna is in het optrekken wel bijna even snel als een F1-bolide. Bovendien bevat de elektrische racewagen net als een F1-bolide heel wat technologische ontwikkelingen.


De Umicore Luna is een project van ‘Formula Electric Belgium’. 37 studenten van hogeschool Thomas More en KU Leuven hebben in negen maanden tijd de Umicore Luna ontwikkeld en deze week volgde de officiële presentatie van hun project.

De studenten werken nauw samen met enkele bedrijven die als technische partners fungeren en hun technologie en expertise aan de studenten lenen. Uiteraard is Umicore de grootste partner van het project maar ook Materialise, gekend van 3D-printing, testte reeds onderdelen op de Umicore Luna uit.

Net als in de Formule 1 worden op de Umicore Luna verschillende nieuwe technologieën uitgetest die later mogelijk voor andere toepassingen gebruikt kunnen worden. Zo omvat de racewagen elektromotoren die werken op basis van een nieuwe soort magneten en wordt er ook gebruik gemaakt van nieuwe batterijtechnologie.

Uiteraard doet de Umicore Luna enigszins denken aan het Formula E-kampioenschap dat er momenteel reeds is. De studenten nemen met de Umicore Luna deel aan het wereldkampioenschap Formula Student. Dat vindt van 28 juli tot 2 augustus plaats in Hockenheim en er nemen ongeveer 120 wagens aan deel. De studenten zullen tijdens de zomermaanden de strijd aangaan met andere internationale universitaire studententeams op verschillende Europese Formule 1 circuits.

Teamleider Nick Verlooy: “Met de realisatie van de UMICORE LUNA hebben we bewezen dat een elektrische aandrijflijn niets dan voordelen biedt en niet moet onderdoen voor de meeste high-end sportwagens. De productie van deze explosieve wagen op slechts negen maanden tijd was een hele uitdaging, maar we zijn trots op het resultaat en kijken uit naar de eerste wedstrijd!”

En dat er heel wat potentieel in de wagen zit mag duidelijk zijn. De Umicore Luna trekt in amper 2,7 seconden op van 0 naar 100 km/u. De wagen heeft dat vooral te danken aan het erg lage gewicht van 210 kg, dat wordt gerealiseerd door het gebruik van koolstofvezel.

Ook hoofdsponsor Umicore staat helemaal achter het project, waarbij nieuwe en schone technologieën gebruikt worden.

Tom Van Bellinghen, Marketing & Sales Director Rechargeable Battery Materials: “Het is fantastisch om te zien hoe het ganse team gepassioneerd is door schone technologieën. Deze toekomstige ingenieurs zullen de evolutie naar een duurzamere wereld mee kunnen bepalen. Met de bouw van hun elektrische wagen verspreiden zij de boodschap dat duurzame mobiliteit niet langer een verre droom is.”

Van de titel of een podiumplaats dromen ze niet bij ‘Formula Electric Belgium’ maar het is duidelijk dat de Umicore Luna een project is waarop de studenten, en bij uitbreiding gans België, trots mag zijn.

Volg de vooruitgang van het team en hun prestaties gedurende de zomer via www.formulaelectric.be en www.facebook.com/formulaelectricbelgium

image

Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: F1journaal

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van Australië